kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Tasarının ikinci bölümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Tasarının ikinci bölümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı
TBMM Genel Kurulunda, Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısının ikinci bölümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Tasarının ikinci bölümü üzerinde AK Parti Grubu adına söz alan Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, tasarının, uzun süredir ertelenen ve erteleme maliyetinin her geçen gün artan bir düzenleme olduğunu söyledi.

Devleti sosyal devlet yapan en önemli görevlerden birinin sağlık hizmeti olduğunu vurgulayan Ünüvar, tasarıyla Genel Sağlık Sigortası sisteminin kurulmasının amaçlandığını bildirdi.

Ünüvar, 2005 yılında yapılan düzenlemeyle sağlık hizmetlerine erişimlerinin kolaylaştırıldığını, işçilerin her hastaneden hizmet almasına imkan sağlandığını, bütün eczanelerden ilaçların temin edilmesinin sağlandığını kaydetti.

Yeşil kartın, ihtiyaç sahibi vatandaşlara sağlık hizmetlerinden faydalanmaları konusunda önemli bir güvence sağladığını belirten Ünüvar, görüşülen tasarıyla yeşil kartlı vatandaşların Genel Sağlık Sigortası kapsamına alındığını bildirdi.

CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, sosyal güvenlik sisteminde reform tartışmalarının 1990'lı yıllardan beri toplum gündeminin en önemli konusu olduğunu belirterek, toplumun, finansal açıdan sürdürülebilir sistemin oluşturulmasını istediğini ifade etti.

Kayıt dışının genelgelerle önlenmeye çalıştığını ileri süren Hamzaçebi, ''21 milyon kişilik istihdamın 10 milyonu kayıt dışı. Tarım çalışanları hariç, kayıt dışı çalışan 5 milyon kişi var. Kayıt altına girmenin ele geçen gelire oranla maliyeti yüzde 42'dir'' diye konuştu.

Memurlara ilişkin düzenleme konusunda Anayasa Mahkemesinin iptal gerekçelerinin dikkate alınmadığını ileri süren Hamzaçebi, yeni giren memurlara ilişkin bir düzenleme bulunmadığını, bunun düzeltilmesi için Anayasanın değiştirilmesi gerektiğini savundu.

MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş, işçi emeklisine 12 YTL zam verildiğini, bunun karşılığında 45 YTL'lik primle bu zammın fazlasıyla geri alınmak istendiğini bildirdi.

Tedavi için gerekli ilaçların vatandaşlardan esirgenmemesi gerektiğini vurgulayan Durmuş, ''İşsiz kalanın, emeklilerin, prim ödeme gücü olmayanların sağlık hakkını elinden alma fikrini size kim verdi. Mazlumun ahını alıyorsunuz. Vatandaşın gelecek güvencesini tehlikeye düşürecek bu uygulama kabul edilemez'' dedi.

CHP Adana Milletvekili Nevin Gaye Erbatur ise tasarının 13 milyon kadının ev içi emeğinin yok sayıldığını; kadınların kimliklerinin, anne ve ev kadını olarak tanımlanmaya yönelik bir düzenleme olduğunu söyledi.

Temel yasa olarak görüşülen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasında değişiklik öngören tasarının 31-60 arasındaki maddeleri kapsayan ikinci bölümü üzerinde görüşmeler tamamlandı.

TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, maddeler üzerine verilen önergelere geçmeden çalışma süresi dolduğu için Genel Kurulu yarın saat 13.00'te toplanmak üzere kapatırken, Fenerbahçe'ye bugünkü maçında başarılar diledi.