kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
'ANTİK KENT HARABEYE DÖNDÜ'... Yer yer hakaretlere varan sözcüklerin kullanıldığı makalede "Serdaroğlu, restorasyonda beton kullanarak antik kenti harabeye çevirdi" denildi.

Assos suçlaması: Betona boğdular

Bedia Ceylan GÜZELCE SABAH
Amerikan Arkeoloji dergisi, Prof. Serdaroğlu'nun Assos'ta neredeyse hiç kazı yapmadığını yazdı..
Assos Antik Kenti kazı başkanlığını 25 yıl yürüttükten sonra 2005 yılında ölen arkeolog Prof. Dr. Ümit Serdaroğlu, Assos'ta "neredeyse hiç kazı yapmamakla ve kazıyı savsaklamakla" suçlandı. Amerikan Arkeoloji Enstitüsü tarafından iki ayda bir yayımlanan "Archaeology" adlı derginin mart-nisan sayısında yer alan bir yazıda Assos kazılarının "savsaklandığı" öne sürüldü. Yazıda, "Assos'ta gerek tiyatro gerekse tapınak kısmında kazı yapmadığı, çalıştığı süre içerisinde de işleri aceleye getirdiği" iddia edilen Prof. Serdaroğlu'nun gerçekleştirdiği restorasyon çalışmaları da ağır bir dille eleştirildi. Özellikle yapılan çalışmalarla çevreye zarar verildiği kaydedildi.

ZEUGMA'YI YÖNETMİŞTİ
Prof. Serdaroğlu, Ege Üniversitesi'nde restorasyon bölümünü kuran, daha önce Bodrum tiyatrosunu ayağa kaldıran ve Zeugma kazılarını yöneten isim olarak ün yapmıştı. Yeni Assos Kazı Başkanı Doç. Dr. Nurettin Arslan ise "Biz Serdaroğlu'nun anlayışında restorasyon yapmayacağız" dedi.