kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Cep kayıtları delil sayılacak

Yeni Haber
Maddi hasarlı trafik kazalarında tarafların kendi aralarında tutanak düzenleyebilmesine yönelik bugün başlayan uygulamada, cep telefonu ile çekilmiş fotoğraflar da tutanakla birlikte ek delil olarak sunulabilecek...
Maddi hasarlı trafik kazalarında tarafların, trafik ekiplerini beklemeden kendi aralarında tutanak düzenleyebilmesine yönelik uygulama, bugün başladı.

Yetkililer, anlaşma ile sadece ''tarafların, trafik ekibi gelmeden kendi aralarında kazanın tespiti konusunda görüş birliğine varmasının'' kastedildiğini vurgulasa da uygulamayı bizzat görmeyen vatandaşlar, tutulacak tutanakta yapılabilecek muhtemel bir hata, konunun bir kısmının belirtilmemesi ve ya eksik belirtilmesi gibi durumlarda maddi kayba uğrayabileceği endişesi taşıyor.

Önceki uygulamalarda kaza yapan araçların fotoğraflarının mutlaka çekildiğini bilen sürücülerin pek çoğu, tutanaktaki muhtemel eksikliklere karşı kaza yapmış araçların fotoğrafını çekmeyi ek önlem olarak düşünüyor.

Konya Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürü İbrahim Tatır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fotoğraf çekiminin bu yeni uygulama için bir zorunluluk olmadığını, ancak ek bir önlem olarak düşünülmesinin doğru olduğunu ifade etti.

Birçok kişinin sahip olduğu kameralı cep telefonlarıyla çekilecek fotoğrafların sonradan çıkacak muhtemel anlaşmazlıklarda kolaylık sağlayabileceğine işaret eden Tatır, ''Cep telefonlarıyla, kaza yapan araçların fotoğrafını çekmek, pek çok yarar sağlayabilir. Vatandaşlarımız bu fotoğrafları ek bir delil olarak sunup, işlerini daha fazla garantiye alabilir'' diye konuştu.

Bu yeni tutanak uygulamasının, görevli polis beklenirken trafik akışında yaşanan sıkıntıların ve kişilerin olası mağduriyetlerinin önlenmesine yönelik olduğunu dile getiren Tatır, şunları kaydetti:''Örneğin çarpışan 2 araçta da maddi hasar meydana gelmiş. Eğer sürücülerin ehliyetleri varsa ve sigorta poliçelerinde de bir sorun yoksa, taraflar kendi aralarında kazanın oluş şeklini ve araçlarını nerede durduklarına ilişkin bir tutanak tutup, bunu 3 gün içinde poliçelerini yaptırdıkları sigorta şirketlerine verecekler. Daha sonraki işlemler zaten sigorta şirketleri aracılığıyla yürütülecek ve kaza yapan araçlarla ilgili tüm işlemler, bir hafta içinde sonuçlanmış olacak. Taraflar, herhangi bir şekilde uzlaşamazsa, yine olay yerine gelecek trafik polisleri eskiden olduğu gibi tutanak düzenleyecek.''

Tatır, tutanak formlarının, sigorta acentelerinden alınabileceği gibi söz konusu belgelerin internetten de de temin edilebileceğini, kaza anında araçlarda tutanak bulunmaması durumunda ise düz bir dosya kağıdı üzerine de kazanın oluş şekli gibi ayrıntıların yazılıp taraflarca imzalanabileceğini, tutanağın sigorta şirketinde de doldurulabileceğini sözlerine ekledi.

AA