kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

THY, dünya devleri arasında

ANKA
Yeni Haber
Türk Hava Yolları'nın, Star Aliance'a üyelik süreci tamamlandı.

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil ve Star Alliance Ceo'su Jaan Albrecht'in imzaladığı sözleşmeyle THY, Star Alliance'ın 20. üyesi oldu. THY, bu üyelikle 162 ülkede 965 havalimanına ulaşan ağa sahip hale geldi.

İmza törenine İstanbul Valisi Muammer Güler ve İstanbul Büyükşehir Başkanı Kadir Topbaş'ın yanı sıra Star Alliance üyeleri olan Air Canada, Air China, Air New Zealand, ANA, Asiana Airlines, Austrian, BMİ, LOT Polonya Havayolları, Lufthansa, Scandinavian Airlines, Shangai Airlines, Singapur Havayolları, South African Airways, Spanair, SWISS, TAP Portugal, Türk Hava Yolları,THAI, United ve US Airways'ın üst düzey yöneticileri katıldı. Star Alliance'ın 20. üyesi olan THY bu üyeliğiyle, Star Alliance günde 18 bin uçuş sayısına, 162 ülkede 965 havalimanına ulaşan ağa sahip oldu.

Törende konuşan Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, THY'nin bu yıl 75. kuruluş yıl dönümü olduğunu anımsatarak, Star Alliance üyeliğinin bu açıdan da önemli olduğuna değindi. Kotil, işbirliğinin, Asya ile Avrupa'yı birleştiren İstanbul'a değer katacağını belirterek, bundan böyle İstanbul'un havacılığın boğaz köprüsü olacağını kaydetti. İşbirliği sayesinde müşterilere daha geniş bir ağın sunulacağını söyleyen Kotil, "Türk Hava Yolarına daha fazla müşteri katma değeri sağlayacak" dedi.

"STAR ALLİANCE, 11 YILLIK BİR ZİNCİR"

Star Alliance Ceo'su Jaan Albrecht de üyelikle beraber İstanbul'a farklı bir değerin katılacağını belirterek, "İstanbul, kültür, tarih, sanayi ve ticaret köprüsü olduktan sonra şimdi de seyahat köprüsü olacak" diye konuştu. Albrecht, Star Alliance'ın 11 yıllık bir zincir olduğuna işaret ederek, dünya seyahat pazarının 4'te 3'ünün Star Alliance üyeleri tarafından gereçekleştirildiğini kaydetti. Her 5 saniye de bir dünyanın herhangi bir yerinden Star Alliance üyesi bir havayolu uçağının hareket ettiğine değinen Albrecht, "Ortaklıklarla güçleniyoruz. THY'yi üye yapmak konusunda hiç zorlanmadık" dedi

THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin ise, kısa vadeli planların THY'yi hedeflerine ulaştıramayacağını belirterek, "Biz daha uzun vadeli p,lanlar yapıyoruz. Hayatı insanlar için kolaylaştırmak gibi bir amacımız var. İnsanlar da bunu bilirler. İşbirliği, THY'nin dünya havacılığında büyük oyuncu ve küresel marka olma hedefinin önemli bir adımıdır" dedi.

Konuşmaların ardından protokolü Karlıtekin, Kotil ve Albrecht imzaladı. İmzadan sonra Karlıtekin, Albrecht'e kilim, Albrecht ise Karlıtekin'e uçak maketi hediye etti.

Öte yandan gazetecilerin Star Alliance'ın 5 yıldızlı logosunun değişip değişmeyeceği sorusuna Albrecht de beş yıldızın, beş kıtayı temsil ettiğini ve değişmeyeceğini kaydetti. Ayrıca, ittifakın kartele dönüşme ihtimali soruısuna ise "Bu kesinlikle bir ittifak. Üyelerimiz arasında rekabet var. Bizimkisi çok sağlıklı bir rekabet. Birbirimizle ve rakiplerimizle rekabet edeceğiz" dedi.