kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Rehn yarın AB Komisyon üyelerini bilgilendirecek

Yeni Haber
Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn'in, Anayasa Mahkemesi'nin, AKP'nin kapatılma davasını kabul etmesi üzerine yarın Komisyon Üyelerini bilgilendirmesi öngörülüyor. Ancak bu aşamada Komisyon'un müzakerelerin askıya alınmasını talep etmek gibi "radikal" bir adım atacağı ifade edildi. Bir AB Büyükelçisi, "Böyle radikal bir adım atılacağını sanmıyorum. Erken olur. Yasal bir süreç var" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin kararı üzerine Pazartesi günü geç saatlerde eleştirisel bir açıklama yapan Olli Rehn'in, yarın Komisyon Üyelerini bilgilendirmesi öngörülüyor. Rehn'in Komisyon Üyelerine Türkiye'deki gelişmelere ve önümüzdeki yasal sürece ilişkin bilgi vermesi ve görüşlerini dile getirmesi bekleniyor. Bu çerçevede Rehn'in, sadece şiddete başvuran veya şiddeti savunan partilerin kapatılmasını öngören, Avrupa Konseyi'nin Venedik Komisyonu'nun belirlediği Ancak, bazı çevreler de Komisyon'un bu aşamada "radikal" bir adım atmasını beklemiyor. Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerine ilişkin Müzakere Çerçeve Belgesi'ne göre, Türkiye'de demokrasi ve insan haklarının ihlali halinde müzakereler askıya alınabileceğine dikkat çekiliyor.

Müzakere sürecinin durdurulması ise, ancak AB üyesi 8 devlet veya Komisyon'un tavsiyesi üzerine AB Konseyince "nitelikli çoğunluk" ile vereceği karar ile gerçekleşebileceğine dikkat çekiliyor.

Komisyon'un veya bazı üye devletlerce bu aşamada böyle bir adım atılmasına ise pek ihtimal verilmiyor. ANKA'nın görüştüğü bir AB Büyükelçisi, "Bu aşamada böyle radikal bir adım beklemiyorum. Erken olur. Yasal bir süreç var ve bu süreç aylarca devam edebilir. Erken olur" şeklinde konuştu.

MİNİ PAKET BEKLENTİSİ

Öte yandan, Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından AB'den gelen çeşitli açıklamalarda Türkiye'nin siyasi reform çağrılarına da yer verildi. AKP'nin ise, bu aşamada daha çok partinin kapatılmasını engelleyecek bir anayasa değişikliğine odaklandığı ifade ediliyor.

Ancak AKP'nin böyle sınırlı bir anayasa reformuna yönelmesi halinde AB'den tepki görmeyeceği düşünülüyor. Nitekim AB Büyükelçisi, "Bence, AKP, bu aşamada sadece partinin kapatılmasını önleyecek bir değişiklik yaparsa, diğer reformları sonrası için bırakırsa fazla rahatsız olmamak gerekir. AKP'nin bu yöndeki çalışmaları mantıklı, çünkü bütün olup bitenler çok absürd. AB, Türkiye'de laikliğin tehlikede olduğunu düşünmüyor" değerlendirmesini yaptı.

(ANKA)