kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ERGUN BABAHAN

Bu sürecin adını doğru koyalım

Türkiye yeni bir 28 Şubat sürecinden geçiyor. İnce hesaplanmış bir hamle ülkeyi istikrarsız bir döneme sürüklerken yargı vasıtasıyla demokrasiyi askıya almaya hazırlanıyor.
Cumhurbaşkanı Gül'ün bile Anayasa'nın 105'inci maddesinin açık hükmüne rağmen "sanık" sandalyesine oturtulmaya çalışılması, planın derinliğini ortaya koyuyor.
Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya bunun, Gül'ün Çankaya'dan inip yeni kurulacak partinin başına geçmesini önlemek amacıyla yapıldığını, Referans yazarı Nuray Başaran'a açıkladı.
Anayasa Mahkemesi'nin dünkü oylaması da bu koşullarda varılacak sonucu açıkça gösterdi: AK Parti kapatılacak ve hakkında yaptırım istenen tüm milletvekilleri yasaklanacak.
Cumhurbaşkanı'nın bile sanık olarak davaya dahil edilmesini etik kabul eden kesimler, AK Parti'nin anayasa değişikliğine gitme çabasını "etik dışı" ilan edebiliyor.
Bir yandan psikolojik baskıyla bu yol kesilmek istenirken bir yandan da AK Parti içinde fire verdirme çabaları sürüyor.
28 Şubat'da da böyle olmuş, DYP üyesi birçok milletvekili çeşitli baskılarla istifaya zorlanıp Mesut Yılmaz'a bir azınlık hükümeti kurdurulmuştu.
Bu dönemde de AK Parti içinde benzer bir faaliyet sürdürüldüğü görülüyor.
Amaç anayasa değişikliğini referanduma götürmeye yetecek 330 sayısına ulaşılmasını engellemek.
Yani akla gelen ve gelmeyen her türlü yönteme başvuruluyor.
Sonuç itibariyle, bu tabloda Türkiye'nin önümüzdeki iki senesini siyasi istikrarsızlık, ekonomik belirsizlik bekliyor diyebiliriz.
Gerçek kaos budur ve bu kaosun ne gibi sonuçlara yol açacağını bugünden kestirmek mümkün değildir.
Bir şeyi bozmak için yola çıkanların topluma rağmen bir alternatif yaratması mümkün değildir çünkü.
Tablo şudur: Türkiye çok umutlarla girdiği bu dönemi yüksek gerilim hattı üzerinde tamamlamaya yönelmiştir.
AB sürecinden kopmaya doğru ilerleyen, ekonomide belirsizliğe itilen ülkemiz, toplum kesimleri arasında da ciddi bir gerileme sürüklenmektedir.
AK Parti ile birlikte DTP'nin de kapatılmak isteniyor olması gerçeği, Güneydoğu'da da çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalacağımızın açık göstergesidir.
Bu sürecin olabilecek en az sıkıntıyla tamamlanmasını diliyorum.