kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İçinde mafya da, TİT de hatta sol kesim de var

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
* Peki, Ergenekon nasıl bir zeminde oluştu?
İyi bakan bir göz bu taktik ve stratejinin 2002'den beri planlandığını görür. 2002 yılından itibaren Susurluk artıkları yanlarına yenilerini de alıp vatanı kurtarmak adına laiklik ve Kürt sorunuyla ilgili duyarlılıklarını dile getirmeye başladılar. Bunu yaparken de bana göre bir platform kurdular. Bu platformun içinde sol dediğimiz yapılar da vardı. İşçi Partisi sol tandanslı bir yapılanma olarak görülür. İçinde Türk İntikam Tugayı'na (TİT) gidecek kadar radikal milliyetçi unsurlar da var. 1990'lara kadar özellikle 12 Mart ve 12 Eylül'de demokrasiyi gerçekten de koruyan şahsiyetler de mevcut. Bir de mafyöz unsurlar. İşte bunlar yan yana dizildi. Gelmiş oldukları sosyal yer aynı, suç ilişkilerindeki yerleri aynı.

NİHAİ AMAÇLARI VAR
* Mafyöz unsurlar bu ekibin içinde kendine nasıl yer buldu?
Mafyasal yanlarını daha geride bıraktılar, buna karşın milliyetçi görüşlerini öne çıkardılar. Çoğu zaten MHP tandanslıydı. Yasadışı suç ilişkilerine de yatkındılar. Milliyetçi kisvesi altında bazı mafya gruplarını da platforma dahil ettiler. Böyle bir düzlem oluştu. Ama Danıştay baskınından ve Cumhuriyet'e atılan bombalardan sonra bunların bir bölümü geride kaldı, bir bölümü çekildi, bir bölümü ise ileriye doğru gitti.

* Operasyonda tutuklananlar ileriye doğru gidenler mi?
Evet. Örgütlenmelerini sonuna kadar götürmek istediler. Böylesine ilginç bir platformla karşı karşıyaydık. Şimdi o platformdaki aktörlerin bir bölümü ve unsurları deşifre edildi, tutuklandı.

* Nihai amaçları ne?
İlk başta milliyetçi duygularla başladılar. Bunun içinde faşist yapılanmayı özleyen ve Türkiye'nin bütün sorunlarının bu faşist yapılanmadan geçtiğini düşünenler vardı. Düşünsenize aynı kişi veya kişiler hem laikliği sonuna kadar savunan Cumhuriyet'e bomba atıyor hem de türban yasağı kararını veren Danıştay'a baskın düzenliyor... Bu bana 12 Eylül öncesinde Türkiye'nin içinde bulunduğu terör ortamını hatırlatıyor.

* Ergenekon operasyonunda Sabancı suikastına ilişkin notlar çıktığı haberleri gazetede yer aldı...
Ama Sabancı suikastı olduğu gibi ilginç. Suikastı gerçekleştirenlerden Mustafa Duyar, uzun süre Avrupa'yı dolaştı sonra da teslim oldu. Cezaevine konuldu ama Ergin kardeşler çetesi tarafından öldürüldü. Kimse bunun üzerine kimse gitmedi. Bu kadar karanlıklar içinde bir cinayettir. Neden Ergin kardeşler çetesi Duyar'ı öldürdü? Sabancı bile olayın üzerine gitmedi. Hiç kimse bana bunu sadece bir Dev-Sol'un eylemi olarak anlatmasın. Evet, maşa olarak kullanılmış olabilirler ama Duyar konuşacaktı, neler söyleyecekti? İddianame çıkınca bunları göreceğiz.