kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Expo 2015 oylaması bugün

Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Uluslararası Sergiler Bürosu'nun (BIE) EXPO 2015'e ev sahipliği yapacak kentin belirleneceği Genel Kurul toplantısına katılmak üzere özel uçak ANA ile saat 10.20'de Fransa'nın başkenti Paris'e gitti.

Cumhurbaşkanı Gül'ü, Esenboğa Havalimanı'nda, TBMM Başkanı Vekili Nevzat Pakdil, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Ankara Valisi Kemal Önal ile Merkez Komutanı Tuğgeneral Naci Özdemir ve diğer yetkililer uğurladı.

Cumhurbaşkanı Gül ile Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan da Paris'e gitti.

EXPO 2015'in ev sahibinin belirleneceği ve bugün öğleden sonra Paris'te yapılacak oylama öncesi Türkiye'den çok sayıda politikacı ve gazeteci Paris'e uçtu. Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve CHP lideri Deniz Baykal cumartesi günü Paris'e giderken, dün de kalabalık bir gazeteci grubu oylamayı izlemek için Paris'e gitti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de bugün yola çıkacak. Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE), EXPO 2015'e ev sahipliği yapmak için aday olan İzmir ve Milano arasındaki kararını bu akşam verecek. Bugün son kez önce Milano'nun, daha sonra İzmir'in sunumunu dinleyecek BİE üyeleri, iki kentin sunumundan sonra salonu boşaltarak oylamaya geçecek. Oylama sonucunun bugün 18.00'de açıklanması bekleniyor.

EXPO için Türkiye'nin şimdiye kadar 15 milyon euro harcadığı, Afrika ve Amerika kıtasındaki gelişmekte olan ülkeler için de 50'şer milyon dolar fon ayırdığı öğrenildi. Milano ve İzmir, son altı ayda Paris'te EXPO 2015'e ev sahipliği yapabilmek için yoğun lobi faaliyeti sürdürdü. İki kent de düzenlediği sanatsal ve kültürel etkinliklerle151 BIE üyesini kendi tarafına çekmek için uğraş verdi. Son olarak İzmir'den belediye heyeti, BIE üyelerine Paris'in ünlü Ritz Oteli'nde önceki akşam gala yemeği verdi. Gala yemeğine, İzmir'in adaylığına destek vermek amacıyla Paris'te bulunan Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da katıldı.