kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Sezgin Tanrıkulu

'Türk' isminin zaferi Türkiye'yi zora soktu

Barış ERDOĞAN HABER MERKEZİ
AİHM, Batı Trakya Türkleri'nin "Türk" adıyla dernek kurmalarına izin vermeyen Yunanistan'ı tazminatla cezalandırdı. Karar Türkiye'de Kürt isimli derneklere engellerin kaldırılması yolunda içtihat oluşturdu..
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Batı Trakya Türkleri'nin "Türk" adı kullanarak dernek kurmalarına izin vermeyen Atina aleyhine verdiği karar Türkiye'de etnik isimli derneklere engellerin kaldırılması yolunda içtihat oluşturdu. AİHM'nin kararını değerlendiren Anayasa Profesörü Prof. Dr. Ergun Özbudun "Türkiye'de de Kürt ya da başka bir etnik ismi kullandığı için bir derneğin yasaklanması ya da kapatılması durumunda iç hukuk yolları tüketildikten sonra AİHM'ye başvurulursa, AİHM Türkiye hakkında da benzer bir karar verir. O karar da elbette Türkiye bakımından bağlayıcı olur" dedi. Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu da, "AİHM'nin bu kararı sonrasında Türkiye mevzuatını mahkemenin içtihadına uygun duruma getirmelidir" dedi.

'YORUM HATALI'
Daha önce AİHM'nin benzer kararlarına rağmen Kürt- Der'in tüzüğü nedeniyle kapatıldığını hatırlatan Tanrukulu Türkiye'de dernekler mevzuatında bir derneğin adı ya da çalışmalarında Kürt ya da başka bir etnik kökenlilerin kültürel hakları konusunda çalışma yapması konusunda kısıtlayıcı bir madde olmadığının, sorunun yasaların yorumlanmasından kaynaklandığının altını çizdi. AİHM, Radop İli Türk Kadınları Kültür Derneği'nin başvurusu üzerine dernek bir etnik azınlık var olduğu fikrini savunsa da, şiddete başvurmadıkça demokratik toplum için tehdit oluşturmayacağı hükmünü vermişti. Kararda "azınlıkların ve farklı kültürlerin bir ülkede olması tarihi bir olgudur" ifadesi yer almıştı.