kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Cumhurbaşkanı Gül 78 yaşındaki Emir Sabah’ı havaalanında karşılayarak jest yaptı.

Emir Sabah'a karşılama Esenboğa'da

ANKARA
Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmet El-Cabir El-Sabah Ankara'ya geldi. Gül, 78 yaşındaki Emir'i Esenboğa'da karşıladı..
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın ardından, dün de Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El-Ahmet El-Cabir El- Sabah'ı, jest yaparak havaalanında, kırmızı halının önünde karşıladı. Alçakgönüllülüğüyle tanınan 78 yaşındaki Kuveyt Emiri Ankara'ya, iki katlı Boeing 737 tipi bir uçakla geldi ve bugünkü programına Anıtkabir'i de ekledi. El-Sabah'ın heyetinde Dışişleri Bakanı'nın yanı sıra, Maliye, Elektrik İşleri ve Petrol Bakanları ile Kuveyt Yatırım Fonu Başkanı da yer aldı. Resmi karşılama töreninin ardından önce baş başa görüşen iki lider, sonra iki ülke arasındaki işbirliğini artıracak 8 anlaşmanın imza töreni için kameralar karşısına geçti. Türkiye'nin yaz saati uygulamasına geçtiği gün ziyarette bulunan Emir'in programı, Çankaya Köşkü'nde ufak bir karışıklığa neden oldu. Emir'in ilk olarak 17.30 sularında karşılanacağını duyuran Cumhurbaşkanlığı, programı 16.30 olarak değiştirdi. Ancak Emir'in uçağı beklenenden daha geç geldi.

KÖŞK'TE AKŞAM YEMEĞİ
Cumhurbaşkanı Gül, El Sabah onuruna Çankaya Köşkü'nde resmi bir akşam yemeği verdi. Yemeğe, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın da bulunduğu davetliler katıldı. Gül yemekte yaptığı konuşmada "Terörden çok çekmiş bir ülke olan Türkiye, halen teröre kurban vermektedir. Bu tehditlere karşı koymak için uluslararası dayanışma ve işbirliği şarttır. Bu hassas ortamda, bölgedeki tüm aktörlerin işbirliği içinde hareket etmesi daha da önem kazanmaktadır" dedi. Kuveyt Emiri ise konuşmasında "Bölgenin istikrarını tehdit eden tehlikelere karşı mücadele edebilmek için her iki ülkenin koordinasyon ve istişare içinde olması gerektiğini" söyledi. Yayınlanan ortak deklerasyonda ise iki ülkeyi yakından ilgilendiren bölgesel konularda daha yoğun işbirliği yapılması vurgusu yer aldı. "Askeri İşbirliği Çerçeve Anlaşması"na ilişkin müzakerelerin tamamlanacağının belirtildiği deklerasyonda firmaların karşılıklı yatırıma teşvikine vurgu yapıldı.

SICAK SİNYAL
Kuveyt Yatırım Fonu bu yıl Çin ve Türkiye'yi yatırımda öncelikli ülke seçti. Fonun hedefinde ise karayolları, demiryolları projeleri ile bankacılık sektörü var. Kuveyt'in bugüne kadar Türkiye'deki yatırımları ise 460 milyon dolar. Bugüne kadar Türkiye'de 12 projeyi finanse eden Kuveyt'in yatırımları arasında, İstanbul, İzmir ve Ankara'da içme suyu projeleri, deprem bölgelerinde altyapının yeniden inşası, Boğaz'a elektrik kabloları taşıyan tünel döşenmesi gibi projeler yer alıyor. Başbakan Erdoğan'ın bugün onuruna yemek vereceği El-Sabah'ın ziyaretinin İstanbul ayağında Gül, El Sabah ve iki ülke işadamlarının katılımıyla, 2 Nisan'da yapılacak Türkiye-Kuveyt İş Forumu Toplantısı var. El Sabah, temaslarının ardından 5 Nisan Cumartesi günü Türkiye'den ayrılacak.