kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
UMUR TALU
Dipsiz Kuyu

Bağımsızlık iyidir

Memlekette bu kadar çok kullanılan, bu kadar çok sık beyan edilen ama bu kadar çok çiğnenen ve esasında palavralaşan bir söz olabilir mi?
Canım gümbedenek yazmak istiyor:
"Bağımsızlık karakterimizdir" şiarına bakmayın;
1. Türkiye, küresel ekonomiye, küresel sermayeye, IMF gibi küresel düzenleyici bekçilere, girip çıkan sıcak paraya karşı bağımsız değildir.
2.
Türkiye'de iktidar da Silahlı Kuvvetler de, sadece süper olduğu için değil, büyük ölçüde NATO'yu da belirlediği için ABD'ye karşı bağımsız değildir.
3. Türkiye'de, uyulsa da uyulmasa da, Melis'in yetkisinde olan kanunlar ile mahkeme kararları dahi, AB'ninki de dahil, uluslararası hukuka karşı tam bağımsız değildir.
4. Türkiye, geniş ordusuna rağmen, savaş uçağı, tank, füze vesaire temininde, onarımında, kullanımında ve istihbaratta, ABD'yi bir yana bırakın, İsrail'e karşı bile bağımsız değildir.
5. Türkiye, akaryakıtta; petrol ve doğalgazda Rusya'ya ve Ortadoğu'ya karşı bağımsız değildir.
"Kuvvetler ayrılığı" ilkesine bakmayın;
1. Yasama tabii ki iktidar gücüne, parti hiyerarşisine ve otoritesine karşı bağımsız değildir.
2. Yargı, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu nedeniyle iktidara karşı tamamen bağımsız değildir; mahkeme kararı açıklayabilen ve iktidar mücadelesi yürüten savcılarıyla, vicdanen de tam bağımsız değildir.
3.
Kuvvetler arasında sadece denetleme bağları değil, müdahale ve tahakküm bağımlılıkları da kuvvetli olduğu için, hiçbir kuvvet, dayatmalardan bağımsız değildir.
4. Genelkurmay'ın arkasında yer alan Milli Savunma Bakanlığı, sivil bir kurum olarak askeri bürokrasi karşısında bağımsız değildir.
Gazetecilerin, medya yönetimlerinin atıp tuttuğuna bakmayın;
1. Bu ülkede medya bütünüyle asla bağımsız değildir.
2.
Patron kendi maddi çıkarlarından, siyaset ve devletle işlerinde, hasım veya hısımlığından bağımsız değildir; medya da patron çıkarları karşısında bağımsız değildir.
3. İktidarın kanun yapma veya işlerine müdahale imkanı, el koyabilmesi karşısında bağımsız değildir.
4. Çeteleşmelerden, örtülü savaşlardan, andıç töresinden, cemaatlerden
bağımsız değildir.
5. Reklamdan, ilandan, paranın gücünden, iş dünyasından bağımsız değildir.
6. (Kimi) Gazetecilerin vicdanı bakımından bağımsız değildir.
7.
(Kimi) Gazetecilerin ihtirasları, endişeleri, çeşitli güçlerle özdeşleşmedeki fütursuzlukları, şöhret ve cilalı itibar düşkünlükleri, kendilerini kullandırmayı kabullenişleri, yaranmada sınırsızlıkları, kimine diklenirken kimine boyun eğişteki kıvraklıkları, kiminin servet tutkusu çoğunun iş ve geçim korkusu, örgütsüzlük ve dayanışma yoksunluğu, ilkesizlik ve dirençsizlik yüzünden bağımsız değildir.
"Bağımsız devlet" diye savunduğumuza bakmayın;
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, bağımsız değildir.
Türkiye dışında kimse tanımadığı için değil; asıl Türkiye Cumhuriyeti onu bağımsız bir devlet olarak tanımadığı, tam hayati politika oluşturmak istediği zaman sivil ve askeri veya sivil kıyafetli gölgesini asla eksik etmediği için;
Bağımsızlığını borçlu olduğu Türkiye'ye bu borcu asla bitmediği için bağımsız değildir.
Katılırsınız, katılmazsınız; ister başkalarını ekleyin, ister kimini çıkartın, ister kiminin öyle olmasını makul kimininkini ise kabul edilemez bulun; bulalım.
İster yukarıdakilerin hepsinin bağımsız olmasını ister sadece bazısınınkini önemli görün; görelim.
Sadece atmayalım, yalanı bilelim!