kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Eski Malezya lideri Mahathir Muhammed Wilders’in filmini yasaklamayan Hollanda’nın ürünlerinin boykot edilmesini istedi.

'Ankara yardım etsin'

Osman AYDOĞAN Duygu GÜVENÇ ANKARA
Wilders'in İslam karşıtı filminin Müslüman ülkeler üzerinde yaratacağı etkiden çekinen Hollanda, olayların büyümesi halinde Türkiye'nin nüfuzunu kullanıp yardım etmesini istedi..
Avrupa'nın "İslamlaştırılmasına" karşı yürüttüğü kampanyalarla ismini duyuran Hollandalı aşırı sağcı siyasetçi Geert Wilders'in filmi "Fitne" nedeniyle Müslüman dünyasında gerginlik artıyor. Birçok Müslüman ülke Hollanda ürünlerini boykot etmeyi hatta siyasi ilişkileri durdurmayı düşünürken Hollanda Dışişleri Bakanı Maxme Verhagen Eş Şark el Avsat gazetesine bir röportaj vererek sağduyu çağrısında bulundu. Film nedeniyle ülkenin Hz. Muhammed karikatürleri sonrası Danimarka'nın düştüğü duruma düşmemesi için uğraşan ve Afganistan'daki askerleri için endişe içinde bulunan Verhagen geçen haftaki Türkiye ziyaretinde bu konudaki endişelerini Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile paylaştı. Ve olayların büyümesi durumunda Türkiye'nin Müslüman ülkeler üzerindeki etkisini kullanıp kendilerine yardım etmesini istedi.

"ETKİNİZİ KULLANIN"
Görüştüğümüz siyasi kaynaklar, Verhagen'in Babacan'a, "Film bizi endişelendiriyor. Konuya hukuki bir çerçevede baktık ve sanat, fikir ve ifade özgürlüğü çerçevesinde bir şey yapmamız mümkün değil. Yayınlanmasını durduramıyoruz. Dünyada bir kaos yaşanmasını istemiyoruz. Eğer ortam gerginleşirse sizden Müslüman ülkeler üzerindeki etkinizi kullanmanızı bekliyoruz" dediğini iletti. Babacan ise bu çağrıya, "İfade, vicdan özgürlüğü, telif hakları gibi temel konuları anlıyoruz ama bu serbestlikten yararlanarak en kutsal değerlere saldırıda bulunmak özgürlük kavramına sığmıyor. Biz yangına körükle gitmeyiz, elimizden geleni yaparız" yanıtını verdi.

SİTE FİLMİ KALDIRDI
Öte yandan geçtiğimiz perşembe gününden bu yana filmi yayınlayan İngiliz Liveleak.com isimli internet sitesi gelen tehditler üzerine filmi yayınlamayı durdurdu. Site, "Çalışanlarımıza yönelik tehdit son derece ağır olduğu için filmi yayınlamayı durdurma kararı aldık. Filmin içeriğini de inceleyeceğiz" açıklaması yaptı. Diğer internet siteleri de yoğun tehdit alında olduklarını ve filmi kaldırmayı düşündüklerini açıkladı.
Haberin fotoğrafları