kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Irgatlara sütlü pilav, çocuklara soğanla lor

09.03.2008
İLİŞKİLİ HABERLER
Irgatlara sütlü pilav, çocuklara soğanla lor
- Diğer yeme-içme geleneklerinizden de biraz bahseder misiniz?
- S.Y:
Yazın hasat zamanında ırgatlar çalışırdı tarlalarda. Onların iyi beslenmesi için tarlaya bol yağlı bulgur pilavı giderdi. Bir de haşil denilen yemek giderdi. Yine bulgur pilavı yapılırdı, yanında sıcak, erimiş tereyağı götürürlerdi. Bir de süt. Pilavı önce yağla, sonra sütle yerlerdi. Lapa gibi olurdu, çok tok tutardı.
- K.Y: Bize, Artvin'den mısır unu gelirdi. Biz ona Lazlar getirdiği için Lazıtunu derdik. Onun hamurunu sadece kaymakla yapardım, sonra tepsiye koyup fırına atardım. Yumuşacık olurdu, çok farklı bir lezzeti vardır. Onun dışında yine kaymakla yaptığım hamurdan yufka açardım. Sacın üzerinde pişirirdim.
- S.Y: Yine en önemli yiyecekler arasında kete, feselli ve gevrek var. Fesellide yufka açılıyor, sade börek gibi yapılıyor, ama çok ince oluyor, üzerine yağ sürülüyor. Gevrek de hasat zamanı yapılırdı. Tarlada, yemeğin yanında ya da kahvaltıda yenirdi. Büyük yufkalar açılıyor, lavaş gibi ama lavaştan biraz daha kalın. O şekilde sacda pişirilip dörde katlanıyor. İki-üç gün kalırdı o. Fırında ısıtılıp yenirdi. Gevrek hamuru da kaymaktan yapılıyor.
- K.Y: Ketenin hamuru da su, süt ve yağ ile yapılır. Açılır, fırında pişirilir. Bir de ona un ve yağ ile iç hazırlanır. Unu yağda kızartırım ve ketenin içine koyarım. Yumuşacık olur. Onun dışında kendi yaptığımız peynirlerimiz var. Lor peyniri, çiçal peyniri gibi. Çiçal peynirini, tuzlayıp, yağlayıp, unlayarak kuruttuğum koyun derisine basarım. Daha dayanıklı ve lezzetli olur. Lor peyniri ise buradakilerden farklı. Çökelek gibi olur. Çürük denir buna. Çünkü bozulma noktasına gelmiş sütten yapıldığı için ekşidir. Ama çok lezzetlidir. Çocuklar en çok bunu sever. Sabahları lavaşın arasına koyup üzerine de taze soğan koyarak yerler. En güzel kahvaltılarıdır.