kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

AKP'li 40 milletvekiline siyaset yasağı gelebilir

Referans gazetesinden Nuray Başaran'a konuşan Yalçınkaya Anayasa Mahkemesi'nin vereceği kararın içeriğine ilişkin mesajlar verdi..
Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, kapatma davasıyla ilgili görüşlerini Referans gazetesinden Nuray Başaran'la sohbetinde dile getirdi. Yalçınkaya "Davadan ve iddianameden eşimin bile haberi yoktu" dedi. 1 saat 15 dakika süren görüşmenin "off the record" (yayınlanmamak kaydıyla) yapıldığını belirten Başaran, görüşme izlenimlerini gazetesinin dünkü sayısında şöyle yazdı:
* "Bir ara söz Abdurrahman Yalçınkaya'nın 17 Ocak 2008 tarihinde türban ile ilgili Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerinin değişikliğine ilişkin çalışma nedeniyle yaptığı açıklamaya geldi. Edindiğim izlenim, eğer o samimi açıklamadan sonra hükümet ya da AK Parti geri adım atsa, ya da bu konudaki çalışmasını durdurabilseydi belki bu kapatma davası ile karşılaşmayacaktık."
* "Elbette iddianame daha çok gazete haberlerine dayanıyor ama bu da hukuken yasal. İddianamede, başta Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu 71 kişinin siyaseten yasaklanmasına ilişkin talep de yer alıyor. Raportörün raporunda belirttiği iddia edildiği gibi, bazı gazete haberlerine, ilgili şahıslar daha sonra tekzip göndermiş ya da kendilerini bir şekilde aklamışlarsa, bunlar da kanıtlanabilirse, bu yasağı mahkeme düşürebilecek. Ama, en az 40 milletvekilinin bu kapsama girmesi zor görünüyor."

GÜL'Ü ETKİLEMEZ
*
"Sanırım Gül'ün siyaseten yasaklanması, sadece siyaset yapamama durumuna neden olduğu için cumhurbaşkanlığını etkilemeyecek. Gül, cumhurbaşkanlığına devam edebilecek. Sadece, parti kapatılırsa ve siyasi cezası nedeniyle partinin başına geçemeyecek. Ceza 5 yıl olursa, görev süresi bittiğinde cezasının biteceği de varsayılırsa, yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinin bile önünde engel yok."
* "Şu an ek iddianame yok ama gelişmeler değerlendirilir. İddianame özel hazırlatılmış bir rapor değil. İddianame, Yargıtay'da görevli 3 savcıyla hazırlandı."