kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Trafikte yeni dönem başlıyor

Yeni Haber
Maddi hasarlı trafik kazalarında tarafların rızasıyla uygulanacak "Maddi Hasarlı Kaza Tespit Tutanağı" uygulaması 1 Nisan 2008 tarihinden itibaren hayata geçiyor. Bu tarihten sonra hasarlı kazalara polis gelmeyecek ve sürücüler kazaya ilişkin form doldurup sigorta firmasına gönderecek.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı'ndan verilen bilgiye göre Salı günü hayata geçecek yeni uygulama ile ilgili formlar ve doldurma şekline ilişkin bilgiler www.egm.gov.tr adresinden temin edilebilecek. 81 il trafik şubelerine de dağıtılan Maddi Hasarlı Kaza Tespit Tutanağı uygulamasına ilişkin vatadaşın bilinçlendirilmesi için çalışmalara da ağırlık verildi.

Konuyla ilgili bilgi veren yetkililer, bu tarihten itibaren maddi hasarlı trafik kazalarına polisin gelmeyeceğine dikkat çekerek, "Bu nedenle taraflar, aralarında tutanak tutacak. Kaza tespit tutanağı 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliği çerçevesinde yalnız maddi hasarla sonuçlanan trafik kazalarında tarafların serbest iradeleriyle dolduracaklar. Ancak karşı tarafın ehliyetsiz olması, alkollü olması ve başka suç unsuru varsa yada taraflar arasında anlaşma sağlanamazsa trafik ekibi istenecek" dediler.

Kazanın oluş şekline ilişkin tüm bilgilerin yer alacağı formların çok açık ve anlaşır olduğuna dikkat çeken emniyet yetkilileri, böylece saatlerce basit kazalarda trafikte bekleme sorununun ortadan kalkacağının altını çizdiler. Bu konuda suistimal yönündeki eleştirilerede yanıt veren emniyet yetkilileri, konuyla ilgili takibin sıklıkla polis ve sigorta firmaları tarafından yapılacağına da dikkat çektiler.

BAKAN AÇIKLAYACAK

Bu arada konuyla ilgili İçişleri Bakanı Beşir Atalay hafta başında bir basın toplantısı düzenleyecek. İçişleri Bakanlığı Konferans Salonu'nda yapılacak basın toplantısına ilişkin yapılan açıklamada Atalay'ın "Maddi hasarla sonuçlanan trafik kazalarında tarafların anlaşmasına imkan tanıyan uygulamaya ilişkin bilgi vereceği" ifade edildi.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'inde katılacağı toplantıda Atalay, "Trafik Güvenliğinde Yeni Açılımlar, Hedefler ve Çözüm Projeleri" kapsamında değerlendirmelerde bulunacağı ifade edilirken, ayrıca Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakçı, Sigorta Genel Müdürü Ahmet Genç, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Taşkın ve Genel Sekreter Erhan Tunçay ile Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Apaydın katılacak.

(ANKA)