kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Moskova, gayrimenkulde İstanbul'u tahtından etti

Menekşe ATASELİM
Gayrimenkul yatırımında 2 yıldır Avrupa'nın en çekici kenti olan İstanbul koltuğunu Moskova'ya kaptırdı. İstanbul, risk açısından da tehlikeli bölgeye doğru geriledi..
Urban Land Institue (ULI) ve PricewaterhouseCoopers (PwC) tarafından hazırlanan 2008 Avrupa Emlak Raporu'nun (Emerging Trends in Real Estate Europe 2008) sonuçları açıklandı. 2 yıldır gayrimenkul piyasaları arasında en çok fırsat sunan kent seçilen İstanbul, bu yıl liderliğini Moskova'ya kaptırdı. 27 kenti kapsayan ve 500'ün üzerinde Avrupalı gayrimenkul uzmanı ve yatırımcısının katılımı ile gerçekleştirilen araştırmada, Rusya'nın başkenti Moskova, yatırım potansiyeli listesinde 6.75 gelişim potansiyeli listesinde de 7.22 puan alarak birinci oldu. İstanbul'un puanları ise 6.74 ve 6.18'de kaldı.

'ETKİLEŞİM ÇOK FAZLA'
Araştırmada İstanbul ve Moskova'nın yatırımda 'hedef pazarlar' haline geldiği belirtilirken, risk faktörüne de dikkat çekildi. "Bu iki kent üst sıralarda yer almasına rağmen riskte dip noktalardalar" yorumuna yer verilen araştırmada, İstanbul'un 2007'ye göre riskini artırdığı görüldü. 2007'de risk sıralamasında 21'inci olan kent, 2008'de 23'üncü sırada yer aldı. Riskte 5.34 puan alan İstanbul, 'ortalama risk' sınırından 'yüksek risk' sınırına doğru yanaştı. Moskova ise riskte 4.49 puan alarak 27 ülke arasından en yüksek riskli ülke oldu. Araştırmada, her iki ülkenin de değerini artırdığı belirtildi. Moskova için "patladı" ifadesine yer verilen araştırmada, kentin özellikle modern ofis alanları ile yatırımcılar açısından ilgi çeken bir görüntü çizdiği kaydedildi. Bu yıl, Avrupa pazarlarının birbirine daha fazla bağlı ve etkileşimli hale geldiği belirtilen araştırmada, bir bölgedeki ekonomik değişimlerin diğer Avrupa bölgelerini de etkilediğine dikkat çekildi. Araştırmada, gelecekte sektörü en fazla etkileyecek faktörler arasında katı kredi koşulları, enerji maliyetlerinin artışı, Euro ile ürün satışının azalması ve konut pazarının yapısının sakinleşmesi gösterildi. Ayrıca, Avrupalı yatırımcıların Afrika ile Ortadoğu'ya kaymasının yatırımların yönünü belirleyeceği kaydedildi.