kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sunset'e ortaklık için yabancıyla pazarlıktayız

SİNAN ÖZEDİNCİK
SİNAN ÖZEDİNCİK
* Yeme-içme sektöründe yerli ve yabancı müşteri potansiyelini kıyaslar mısınız? Türkiye'nin büyümesi yüzde beş iken yiyecek-içecek sektörünün büyümesi yüzde 20. Yani dört katı. Ama 13-15 milyonluk İstanbul'u ziyaret eden turist sayısı, Venedik gibi hap kadar şehrin yedide biri oranında. Biz kaliteli turistin gelmesini istiyoruz ama turist bazında, kişi başı harcanan para, 680 dolardan 630 dolara düştü.

* Sizce ne yapılmalı? Turizmde rekabeti yalnızca fiyat olarak algılamamak, kaliteli turist için kaliteli ürün sunmak gerek.

* Türk restoranlarını yurtdışında görebilecek miyiz? Benim 14 yıllık Sunset'i artık Londra'ya, Paris'e taşımam gerek. Ama nerede? Bizim dışa kendimizi pazarlamamız gerekiyor.

* Peki Sunset satılıyor mu? Amerikalı yatırımcılar Avrupa ve Ortadoğu'da benimle birlikte restoran açmak istiyor. Sunset'e ortak olmakla ilgili görüşüyoruz. Şu an pazarlık söz konusu. Ben de onların yurt dışındaki yerlerine ortak oluyorum. Buranın yönetimini vermem söz konusu değil. İkinci mevzu, bir başka yatırımcı var. Bu yatırımcı, 'Beraber hem yiyecek- içecek endüstrisine bir yatırım yapalım, hem de markalı gayrimenkul yapalım' diyor.

* Bu görüşmeler duyulunca "Sunset batıyor mu?" dedikoduları yapıldı... İşler zirvedeyken ortak almak hataysa, ben bu hatayı yapmak üzereyim. Mesela, Finansbank'ı Hüsnü Özyeğin satarken, batıyor muydu da sattı 3.5 milyar dolara?

* Bir restoranın değeri nasıl hesaplanır? Senede kazandığı para, kârı, çarpı 7 ile 14 arasıdır. Ama başarı hikayesi de fiyat artırır. Türkiye'de işletmeciler, mallarını marka değeri olmadan görüyor.