kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türkiye global marka fakiri

Yeni Haber
Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) yaptığı "Global Marka Fakiri Türkiye" çalışmasına göre, dünyanın en değerli 250 markası arasında bir Türk şirketi dahi bulunmuyor. Türkiye'de, borsada işlem gören tüm şirketlerin toplam piyasa değeri ise, ünlü market zinciri olan Amerikan şirketi Wall-Mart'ın piyasa değerini yakalayamıyor.

ATO'nun yaptığı çalışmaya göre, aralarında Coca-Cola, Nike, Google, Shell ve Microsoft gibi devlerin bulunduğu dünyanın en büyük 250 küresel markanın toplam piyasa değeri 7 trilyon 279 milyar dolar ediyor. Bu şirketlerin marka değeri ise 2 trilyon doların üzerine çıkıyor. İMKB'de işlem gören tüm Türk şirketlerinin toplam piyasa değeri 233.6 milyar dolar ediyor. Çalışmada, buna karşılık marketler zinciri Wall-Mart'ın, 239.6 milyar dolar piyasa değeri ile borsadaki tüm Türk şirketlerinden daha büyük olduğuna dikkat çekildi.

TÜRKİYE'NİN İLK 10 MARKASININ DEĞERİ 118.4 MİLYAR DOLAR

İlk 10'da yer alan Turkcell, Akbank, Garanti Bankası, İş Bankası, Enka İnşaat, Halk Bankası, Sabancı Holding, Yapı ve Kredi Bankası, Koç Holding ve Tüpraş'ın toplam piyasa değeri 118.4 milyar doları buluyor. 717.6 milyar dolarlık piyasa değeriyle, Türkiye'nin 157.5 milyar dolar olan 2007 bütçesini 4.5'a katlayan Amerikan General Electric şirketi, Türkiye'nin en büyük ilk 10 şirketini ise 6'ya katlıyor. Coca-Cola'nın 110.4 milyar dolar olan piyasa değeri de ilk 10 şirketin piyasa değerine yaklaşıyor.

DÜNYANIN EN DEĞERLİ ŞİRKETİ GENERAL ELECTRİC

Dünyanın lider danışmanlık kuruluşu Brand Finanse'ın 2007 yılı raporuna göre, dünyanın piyasa değeri en yüksek ilk 10 şirketi arasında, 717.6 milyar dolar ile General Electric, 396.3 milyar dolar ile Exxon Mobil, 283.6 milyar dolar ile Toyota, 274.6 milyar dolar ile Citibank, 266.5 milyar dolar ile Bank of America, 248 milyar dolar ile Microsoft, 240.5 milyar dolar ile HSBC, 240.3 milyar dolar ile BP, 239.6 milyar dolar ile Wall-Mart ve 221 milyar dolar ile Shell yer alıyor.

Dünyanın marka değeri en yüksek ilk 20 şirketi ise sırasıyla şöyle:

Coca-Cola (ABD), Microsoft (ABD), Citibank (ABD), Wall-Mart (ABD), IBM (ABD), HSBC (İngiltere), General Electric (ABD), Bank of America (ABD), Hewlett-Packard (ABD), Marlboro (ABD), Vodafone (İngiltere), Gillette (ABD), Intel (ABD), L'Oreal (Fransa), Google (ABD), Toyota (Japonya), Nokia (Finlandiya), McDonald's (ABD), Pepsi (ABD) ve Dell (ABD).

TEKNOLOJİ ÜRETEMEZSEK GLOBAL LİGE GİREMEYİZ

ATO Başkanı Sinan Aygün, Türk şirketlerinin son yıllarda yaptığı atılımlara rağmen, global markalar listesine giremediğine dikkat çekti. Buna karşın global şirketlerin başarılı Türk markalarını tek tek ele geçirdiğini kaydeden Aygün, "Teknoloji üretemediğimiz sürece global lige giremeyiz" dedi.

Türkiye'nin marka değerinin de ekonominin kötü yönetilmesi nedeniyle istenilen seviyelere çıkamadığının altını çizen Aygün, sanayi, Ar-Ge, buluş stratejisinin olmamasının acı sonuçlarının bugün ortaya çıktığını ifade etti.

(ANKA)