kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Emlakta kelepir dönemi!

Yeni Haber
Adana Ticaret Odası İnşaat Meslek Komitesi Başkanı Halil Avcı, şu sıralar elinde nakit parası olanların, emlak sektöründeki durgunluk ve bankaların konut kredisi faizlerinin yükselişini fırsat bilerek, ''kelepir'' diye tabir edilen gerçek bedelinden ucuz fiyatla iş yeri ve konut aradıklarını bildirdi.

Avcı, önceki yıl konut kredisi faizlerindeki düşüşle birlikte uzun yılların en parlak dönemini yaşayan ancak, geçen yıldan itibaren durgunluk dönemine giren inşaat sektörünün yeniden diriliş beklentisinde olduğunu belirtti.

Sektörün yeniden canlanması için insanların önünü görebilmesi ve belirsizlik ortamının olmaması gerektiğini ifade eden Avcı, ''Şu sıralar elinde nakit parası olanlar gayrimenkul sektöründe düşen fiyatları değerlendirmek için rayiç bedelinden daha düşük bedelle satılan ve 'kelepir' diye tabir edilen konut ve iş yeri arıyor'' dedi.

Bankaların mevduata verdiği faizin düşük olmasının kelepir gayrimenkule ilgiyi yoğunlaştırdığını belirten Avcı, bu kişilerin, ileride yükselecek fiyatlarla iyi kar elde edeceklerini düşündüklerini kaydetti.

TOKİ'NİN KONUTLARI

Avcı, Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) alt ve orta gelir grubuna yönelik konutlar ürettiğini bu nedenle yap-satçı diye tabir edilen müteahhitlerin daha çok ortanın biraz üzerinde ve üst gelir grubuna yönelik konutlara yöneldiğini anlatarak, şunları söyledi:

''TOKİ'nin elindeki imkanlar biz müteahhitlere de tanınsa biz de alt ve orta gelir grubuna yönelik daha fazla konut üretiriz. Ancak, bu gelir grubu tercihini TOKİ'den yana kullanıyor. Çünkü onların elinde ucuz arsanın yanı sıra altyapı hizmetlerinde sağlanan kolaylıklar da var.''Avcı, son bir ayda demir fiyatlarına yüzde 60-73 oranında zam geldiğini, bunun inşaat maliyetlerini yükselten en belirleyici unsur olduğunu ifade ederek, ''Bu şartlarda müteahhitlerin pazar payı daha yüksek olan alt gelir grubuna ucuz konut üretmesi mümkün görünmüyor'' dedi.

TOKİ'nin konut yapımına ağırlık verilmesinin inşaat sektöründe çıtanın yükselmesini sağladığını, site şeklinde, çevre düzenlemesi yapılmış,
park alanları ayrılmış, sosyal donatıları olan yaşanabilir mekanların oluştuğunu belirten Avcı, müteahhitlerin de bu tarz konutlara
yöneldiğini bildirdi.Avcı, Türkiye'deki nüfus artışı ve konut açığını dikkate aldıklarında, bugün inişli çıkışlı grafik izleyen sektörün geleceğini her şeye rağmen parlak gördüklerini kaydetti.

EMLAKÇILAR

Bu arada, Adana'nın en büyük emlak firmalarından birinin yöneticisi Çağlar Kara ise sektörde bir süre daha durgunluk olacağını tahmin ettiklerini, son günlerde müşteri portföylerinin önemli bir bölümünün ''kelepir'' gayrimenkul arayanlardan oluştuğunu bildirdi.Konut ya da iş yerlerinin satışını isteyen müşterilerinin, alıcı çıkmayınca kendilerini arayıp fiyat düşürme yoluna gittiklerini anlatan Çağlar Kara, ''Bu da gayrimenkulde ucuzluk sağladı. Bugün kelepir gayrimenkul arayanlar, ileride yükselecek fiyatlar sayesinde karlı çıkacaklarını biliyorlar. Oysa, ellerindeki nakit parayı bankaya yatırsalar yüksek faiz geliri elde edemezler'' dedi.

AA