kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Arap Birliği zirvesi başladı

Yeni Haber
Lübnan ve diğer bazı Arap liderlerinin katılmadığı Arap Birliği zirvesi, Suriye'nin başkenti Şam'da başladı.

Suriye'nin siyasetinden duyulan memnuniyetsizlik nedeniyle katılımın az olması zirveye gölge düşürdü. Zirvenin açılışında, Birliğin 22 üyesinden 11'inin devlet başkanı hazır bulundu.

Suudi Arabistan Kralı Abdullah, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ve Ürdün Kralı Abdullah'ın Şam'a gelmemesi, zirvenin, geçen Kasımdan bu yana devlet başkanı bulunmayan Lübnan'daki siyasi krizin çözümüne yardımcı olamayacağı şeklinde değerlendiriliyor.

Lübnan ve müttefikleri, Suriye'yi yeni devlet başkanını seçme sürecini engellemekle suçluyor. Suriye ise ABD ve müttefiklerini sorumlu tutuyor.Siyasi gözlemciler, zirve için hazırlanan tasarıların, İsrail-Filistin anlaşmazlığı ya da Irak'ın karşı karşıya bulunduğu sorunları çözmede yeni fikirler içermediğini belirtiyor.

SURİYE DEVLET BAŞKANI ESAD:"LÜBNAN İLE İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ"

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Lübnan'daki siyasi krizin sona ermesine yardımcı olmak için işbirliğine hazır olduklarını söyledi.

Suriye'nin başkenti Şam'da başlayan Arap Birliği zirvenin açılış konuşmasını yapan Esad, Lübnan'ın istikrarı ve Lübnanlılarının ulusal uzlaşısı temelinde, bu ülkedeki siyasi krizin çözümü için gerek Arapların, gerekse başkalarının çözüm çabalarına destek vereceklerini bildirdi.

Lübnan'ın eski başbakanlarından Refik Hariri'nin suikasta kurban gitmesinde parmağı olmakla suçlanan Suriye, Lübnan'da yılan hikayesine dönen cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılamamasının da baş sorumlusu olarak gösteriliyor.


GENEL SEKRETER MUSA, DIŞİŞLERİ BAKANLARININ BU YIL İÇİNDE TOPLANMASI ÇAĞRISINDA BULUNDU

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, üye ülkelerin dışişleri bakanlarının, İsrail-Arap barış görüşmelerini değerlendirmek üzere bu yıl içinde bir araya gelmeleri çağrısında bulundu.

Musa, Şam'da yapılan Arap Birliği zirvesinin açılışında yaptığı konuşmada, dışişleri bakanlarından, bu yılın ortalarında bir araya gelmelerini ve İsrail ile barış görüşmelerinde izlenecek yolu müzakere etmelerini istedi.

AA