kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Doğru lastikle hem yola hem hayata tutunun

25.03.2008
Sürüş güvenliği açısından lastikler hayati önem taşıyor. Bu yüzden lastik seçerken dikkatli olun doğru lastikle hem yola hem de hayata tutunun..
Otomobilin yolla temasını sağlayan tek unsur olan lastiklerin önemi göz ardı edilmeyecek kadar büyük. Bu nedenle sürüş güvenliği açısından lastikler hayati önem taşıyor. Yanlış basınç uygulanmış bir lastik kötü yol tutuşa ve fren mesafesinin uzamasına neden olacağı gibi, balans bozukluğu bulunan bir lastik de yolla teması azaltıp hayati tehlikeye neden olabilir. Lastikler, otomobilin ve yükün ağırlığını taşır ve motorun yarattığı döndürme momentini yola aktararak çekiş kuvvetine dönüştürür. Darbeleri emerek konfora katkıda bulunur. Yavaşlamalarda fren gücünü, viraj dönüşlerindeyse direksiyon kontrolüne gerekli olan yanal kuvveti üretir. Ayrıca kendine özge darbe emici emiş özellikleri sayesinde sürüşten ve zemin bozukluklarından meydana gelen kuvveti absorbe eder. Yol kaplamasının türü (asfalt, toprak, şose) ve yolun durumu (yağmur, çamur, kar, buz) ne olursa olsun, lastiğin görevi güvenli şekilde yol tutuşu sağlamaktır. Lastik seçerken, otomobil üreticisinin önerdiği lastik ebadının dışına çıkmamak gerekir. Lastiğin kesit genişliğini arttırmak otomobilin viraj ve yol tutuş kabiliyetini olumlu etkileyebilir, ancak kesit genişliği arttıkça ıslak zeminde kızaklama (aquaplannig) riski de artar. Lastik serisi ve profili değiştirilirse, lastik çevresi de değişeceğinden kilometre saati yanlış gösterir. Ayrıca otomobilin maksimum hızında ve yakıt tüketimde de değişiklikler gözlenebilir. Bunun yanında farklı ebattaki lastiklerin otomobilin ön düzen ayarını bozacağını unutmayın.

Sembollerin anlamı
Tüketicilerin büyük bölümü lastik satın alırken lastik yanağındaki yazılara pek bakmaz. Bir çok insan için önemli olan sadece lastiğin markasıdır. Oysa lastik yanağında lastiğin üretim tarihinden kauçuk karışımının cinsine kadar pek çok bilgi bulunur. Örneğin yanağında 185 65 R14 85H ENCT2 TL yazan bir lastikteki rakamlar sırasıyla milimetre cinsinden lastiğin kesit genişliğini, yüzde olarak lastiğin profilini, büyük harfler lastiğin gövde yapısını daha sonra gelen rakam inç cinsinden jantın çapını, son rakam yük endeksini son harf ise hız sembolünü ifade eder. ENCT2 lastiğin ismini; TL ise lastiğin 'tubeless' olduğunu gösterir.

LASTİĞİN ŞİFRELERİ
185= Kesit genişliği (mm) 65= Lastiğin serisi R= Lastik gövde yapısı 14= Jant çapı (1 inç=2.54mm) 85= Yük endeksi H= Hız limiti ENCT2= Lastiğin özel ismi TL= Tubeless