kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Siyasetin gerilimiyle dolar dün 1.30'u aştı

Siyasi gerilimin artması ile Türkiye'nin dünya piyasalarından ayrışımı keskinleşti. Dolar son 7 ayın en yüksek seviyesine çıktı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Siyasetin gerilimiyle dolar dün 1.30'u aştı
AKP hakkında laikliğe aykırı fiillerin odağı olmakla ilgili açılan kapatma davasından sonra artan siyasi tansiyon dün de Türkiye piyasalarının diğer ülke piyasalarından ayrışmasına neden oldu. Türkiye piyasalarında ayrışım haftanın son işlem gününde keskinleşirken, dolar 1.30 lirayı geçti, borsa yüzde 2.8 değer kaybetti. Piyasalarda artan siyasi gerilim ile dolar dün son 7 ayın en yüksek seviyesine tırmanarak, 1.30 lirayı geçti. Önceki gün 1.27 YTL'den kapanan dolar sivil toplum kuruluşlarının sağduyu çağrılarına olumsuz cevap veren iktidar partisi AKP ve Başbakan Erdoğan'ın "Geri adım atmam" söylemiyle belirsizliği artırmasının ardından 1.30 YTL seviyesini geride bıraktı. Türk Lirası'nın dünkü değer kaybı yüzde 2.4 olurken, Türk Lirası Euro karşısında da gerilemeyi sürdürdü.

İMKB-100 % 2.8 GERİLEDİ
Euro dün Türk Lirası karşısında 2 YTL seviyesinin üzerinde seyretti. İMKB-100 endeksi dün yüzde 2.79 değer kaybederek, 39 bin 501 puana geriledi. Borsada işlem hacmi ise 1 milyar YTL oldu. 7 Ekim 2009 tarihli gösterge niteliğindeki tahvilin bileşik faizi de dün yüzde 18.44'e indi. Piyasa analistleri, dün dolar ve hisse senedi piyasasında yaşananların gelişen piyasalarla alakalı olmadığını, dışarıda bu denli hareket getirecek bir gelişme olmadığının altını çizerek, Türkiye piyasalarının durumunu, "Dünya piyasaları ile aramızdaki en büyük fark politik belirsizlik ve artan siyasi gerilim. Siyasetin tansiyonu artıyor" şeklinde yorumladı.

AVRUPA'DA ENFLASYON KORKUSU
Avrupa borsaları da dün enflasyonun hâlâ ciddi bir risk olduğu açıklamaları ile düşüşe geçti. Avrupa Merkez Bankası İcra Kurulu üyesi Jürgen Stark'ın, Avrupa Bölgesi'nde enflasyonun kontrol altına alındığını düşündürecek bir durum olmadığını söylemesi ve hedefin üzerinde seyreden enflasyonla rehavete kapılmaya yer olmadığını belirtmesi ile Avrupa borsaları ortalama yüzde 0.5 değer kaybetti.