kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

Kapatma sürecinin ekonomik faturasını hükümet belirler

İstanbul Sanayi Odası'nın toplantısında konuşan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Dünyada, ABD kaynaklı büyük bir küresel kriz yaşanıyor. Biz şimdi çok şükür bu kadar sıkıntının içinde çok büyük sıkıntılara kapılmadan ekonomiyi götürüyoruz. Yakın geçmişte hadiseleri gördük. Alabora oluveriyor bütün piyasalar. Mali disiplin bizi hepsinden koruyor, öyle bir şemsiye" dedi. Unakıtan "Siyasi istikrarın tehdit altında olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusuna da şu yanıtı verdi: "Tabii belirsizlikler var. İktidar partisi kapanacak mı, devam edecek? Ne olacağını kimse bilmiyor. Ve bu ekonomiyi etkilemeye başlayacak bir belirsizliktir."

- Reformda gevşeme- Aslında bu etkiyi sosyal güvenlik reformunda hükümetin çalışan kesimin istekleri karşısında hemen geri adım atmasında gördük. Prim ödeme gün sayısı 9 bin günden 7 bin 200'e indirildi. Reformun en önemli yanı budandı.
Dün CNBC-e'de konuştuğumuz Deutsche Menkul Stratejisti Murat Gülkan aynı konuya parmak bastı; "Ufukta yerel seçim var. Kapatma davası süresince hükümetin daha popülist bir çizgiye kayması ve bunun da maliye politikalarını gevşetmesi beklenebilir" dedi. İlk örnek de sosyal güvenlik reformunda gevşeme.

- Piyasaların durumu- Kapatma davasıyla daha da tırmanan siyasi gerginliğin ise son günlerde döviz piyasasına yansımaya başladığı dikkati çekiyor. Her kur yükselişinde satıcı olan yerli döviz yatırımcılarında bu kez aynı satış iştahı yok. Doların dış değerinde düşüş meydana gelmesine karşılık YT L, dolar karşısında 1.15'ten 1.27'ye indi. Hazine faizleri de yüzde 19'a doğru tırmandı. Borsanın dış piyasalara göre yüzde 9'un üzerinde düşük performans gösterdiğini dün ele almıştık. Yani dava finansal piyasaları etkiliyor.

- Reel sektörün durumu- Reel sektörde ise durumun ne olduğunu önümüzdeki dönemde açıklanacak verilerden öğreneceğiz. Nitekim İSO Başkanı Tanıl Küçük, Maliye Bakanı'nın katıldığı toplantıda özel sektör yatırımlarındaki artışın 2007'nin 9 aylık döneminde sıfıra indiğini açıkladı. Tanıl Küçük, özel yatırımların 2004 yılında yüzde 36.1 artışla zirve yaptıktan sonra geçen yıl sıfırlandığına dikkati çekti.
Alışverişte durumun iyi gitmediği, perakendede talepte azalma olduğu tahmin ediliyor. Özelleştirmeler de gecikiyor.

- Karşılıklı istekler- Ekonomi dış kaynaklı bir baskı altındayken buna bir de iç siyasi belirsizlik baskısı eklendi. Nasıl ki Maliye Bakanı sanayicilerden destek veya verilen desteğini daha fazlasını talep ediyor; ekonomi ve özel sektör de hükümetten daha çoğunu istiyor. En başta da gerginliğin tırmandırılmamasını, belirsizliklere yenilerinin eklenmemesini, böyle bir ortamda bile reformlara devam edilmesini, mali disiplinden sapılmamasını istiyorlar.
Bunlar yapılmazsa ne olabileceğinin yanıtı bir ölçüde Maliye Bakanı'nın sözlerinde var. Kapatma sürecinden dolayı belli bir ekonomik fatura ödeyeceğiz de, hükümet mali disiplini iyice gevşetir ve icraat açısından ipe un sererse, bu fatura iyice kabarabilir.

- Sonuç- "Gel Karali, git Karali, kına gecesi yok Karali." Türk Atasözü