kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çalışanlar 1 Nisan'da iş bırakacak

Yeni Haber
Emek Platformu'na üye DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'na karşı kitlesel eylem kararı aldıklarını açıkladı.

TMMOB Genel Merkezi'nde düzenlenen toplantıda, sendika ve sivil toplum kuruluşları başkanlar seviyesinde temsil edildi. 5 sendika ve birlik adına hazırlanan ortak basın açıklamasını okuyan KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul, yasa tasarısına ilişkin rahatsızlıklarını dile getirdi ve yol haritalarından söz etti. Tombul, 2005 yılında IMF ve AK Parti Hükümeti arasında imzalanan Stand-By Anlaşmasının gereği olarak Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nın gündeme geldiğini savundu.

KESK Başkanı, "Yasa tasarısı 2006 yılında kanunlaştırıldı, ancak Anayasa Mahkemesi doğrultusunda iptal edildi. Seçimlerin ardından alelacele tasarının yeniden gündeme getirilmesinin nedeni 19'uncu Stand-By Anlaşmasının önümüzdeki Mayıs ayında sona erecek olmasıdır" diye konuştu.

Kendilerinin, yasa tasarısının gündeme geldiği günden bu yana itirazlarda bulunduğunu hatırlatan İsmail Hakkı Tombul, tasarının sosyal devlet anlayışının tasfiyesini amaçladığını iddia etti. 14 Mart'ta yapılan iş bırakma eyleminin etkili olduğuna işaret eden Tombul, sürecin AK Parti Hükümeti'ni geri adım atmak mecburiyetinde bıraktığını ileri sürdü.
KESK Başkanı Tombul, tüm itirazlara rağmen iktidarın tasarıyı TBMM Genel Kurulu'na taşıdığına temas ederken, Sosyal Güvenlik Reformu'na ilişkin tam bir mutabakattan ve mutlak uzlaşmadan söz edilemeyeceğini ifade etti.

"YASANIN HER AŞAMASINI AKTİF BİR ŞEKİLDE İZLEYECEĞİZ"

Tombul, sendikalar ve birlikler adına şu görüşleri dile getirdi: "Emek Platformu sürecci farklı algılayabilir. Platformla birlikte hareket etmeye devam edeceğiz, ancak platformun öngördüğü yönde özgün kararlar alabiliriz. Bizler, 5 sendika ve sivil toplum kuruluşu olarak eylem planı hazırladık. Bu çerçevede yasanın görüşülmeye devam edildiği 1 Nisan Salı günü saat 14.00'te Türkiye'nin her yerinde iş yerlerimizden çıkıp alanlarda kitlesel eylemler gerçekleştireceğiz. Aynı gün ve saatte Ankara'da olacak TBMM Dikmen Kapısı önünde biraraya gelerek sesimizi bir defa daha Meclis'e duyuracağız. 6 Nisan Pazar günü de on binlerce kişi İstanbul Kadıköy Meydanı'nda 'Herkese Sağlık, Güvenli Gelecek Platformu'nun organize ettiği mitingde buluşacağız."
İsmail Hakkı Tombul, yasanın birçok hakkı vatandaşın elinden aldığına dikkat çekerek, parlamento sürecinde, Cumhurbaşkanı'nın onay sürecinde ve Anayasa Mahkemesi sürecinde yasayı aktif bir şekilde izleyeceklerini kaydetti.

Tombul'un ardından 4 sendika ve birlik başkanı da ayrı ayrı ortak basın açıklaması paralelinde görüşlerini dile getirdi ve eylem çağrısında bulundu.

"EMEK PLATFORMU'NDA ÇATLAK VE AYRIŞMA"

Tombul, ortak açıklamayı okuduktan sonra gazetecilerin konuya ilişkin sorularını cevaplandırdı. "Kararınızdan Emek Platformu'nda bir çatlak oluştuğu sonucu çıkarılabilir mi?" sorusuna Tombul, "Kararımızı ve hareketimizi çatlak ve ayrışma olarak değerlendirmek mümkün değildir, çalışmamıza devam edeceğiz" karşılığını verdi.

"Neden bir ayrışma olduğu seziliyor ?" sorusunu da KESK Başkanı, "14 Mart'ın etkisi ortadadır. Evet Emek Platformu'ndan ortak eylem kararı çıkmamıştır. Ancak platform dahilindeki her örgüt özgün değerlendirme hakkına sahiptir. Bunu ayrı bir hareket, bir ayrışma olarak algılamamak gerek" şeklinde yanıtladı.

CİHAN