kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Başbakan Erdoğan Bulgaristan'da

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dinler ve kültürler arası işbirliğinin son derece önemli olduğunu belirterek, "Birbirimize tahammülü ve saygıyı öğrenmeliyiz" dedi.

Erdoğan, Bulgaristan ziyaretinin son gününde Türklerin yoğun yaşadığı yerlerden biri olan ve "küçük İstanbul" olarak adlandırılan Kırcaali'de temas ve incelemelerde bulundu.

Sofya'dan Kırcaali'ye helikopterle gelen Erdoğan, önce Kırcaali Merkez Camisinde cuma namazı kıldı. Erdoğan'ı cami girişinde Bulgaristan Başmüftüsü Mustafa Aliş Hacı ile Kırcaali Müftüsü Şaban Ali karşıladı.Caminin çevresinde toplanan Türkler, Başbakan Erdoğan'ı alkışladı.

Erdoğan da kendisine gösterilen bu ilgiye el sallayarak yanıt verdi. Erdoğan, namaz kıldıktan sonra da caminin hemen yanındaki pazar yerinde kısa tur attı ve Türklerle selamlaştı.

Erdoğan, caminin ardından ise Sveti Georgi Kilisesini ziyaret etti.Kilise papazı Petar tarafından karşılanan Erdoğan'a günün anısına altın tespih hediye edildi. Erdoğan, bu jeste kendisine daha önce Türkiye'de bir gezi sırasnda hediye edilen gümüş tespihi papaz Petar'a sunarak karşılık verdi.Başbakan Erdoğan, ayrıca kiliseye gümüş tepsi hediye etti.

TÜM MEDENİYETLER


Erdoğan, kilisede yaptığı konuşmada, İspanya Başbakanı (Jose Luis Rodriguez Zapatero) ile birlikte medeniyetler ittifakı çalışmasını yürüttüğünü belirterek, "Bunu hatırlatmamızın nedeni medeniyetler, kültürler ve dinler arasında dostluk ve barış ortamı oluşturmaktır" dedi.

İnsan odaklı, insana hizmet eden dünyayı tüm medeniyetlerin hep birlikte kurması gerektiğini ifade eden Erdoğan, "Birbirimize tahammülü, saygıyı öğrenmeliyiz. Bir arada yaşamayı, barış içerisinde aydınlık bir gelecek kurmayı başarmalıyız" diye konuştu.

Erdoğan, "Ne kadar kazanırsak kazanalım, unutmayalım, gideceğimiz yer iki metrelik çukur. O zaman bu kavga niye" ifadesini kullandı ve sözlerini
şöyle sürdürdü:

"Milyoner olsak, milyarder olsak, trilyoner olsak, yiyeceğimiz karnımızı doyuracak kadar. Fakir fukaranın yiyeceği kadar. Aradaki fark birinin saltanat içinde, birinin mütavazı sofrada olmasıdır. Eğer biz insana hizmeti hedef alırsak her şey daha güzel olacaktır. Bu açıdan din adamlarına da toplumun manevi açıdan iyi motive edilmesi, barış ve dayanışmanın sağlanması için büyük görev düşüyor."

Başbakan Erdoğan, karşılıklı saygının da büyük önem taşıdığını söyleyerek şöyle dedi:

"Bu saygının misali olarak burayı ziyaret etmeyi uygun gördük. Her dinin mabetlerine saygı göstermek gerekir. Ben bu saygıyı gösteriyorum. Tabii aynı saygıyı kendi mabetlerime bekliyorum."Başbakan Erdoğan, kilise ziyaretinin ardından Kırcaali Belediyesine geçerek, Kırcaali Belediye Başbakanı Hasan Aziz ile buluştu.

Görüşmede Kırcaali'ye yapılacak yeni cami ile yeni stadyumun projeleri ele alındı. Belediye Başkanı Aziz, her iki projenin de hayata geçmesi
için Erdoğan'dan yardım talebinde bulundu. Başbakan Erdoğan, Kırcaali'de halk tiyatrosunda Türklere hitaben konuşma yaptıktan sonra, helikopterle Filibe'ye dönecek, buradan özel uçakla İstanbul'a hareket edecek.

AA