kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gazeteciler Cemiyetinden açıklama

Yeni Haber
TGC, hedef gösteren manşeti protesto etti ..
TÜRKİYE Gazeteciler Cemiyeti, Tercüman Gazetesi'nin önceki gün bazı gazetecileri "Kim Bunlar... Kara kalemler" diye hedef göstermesi üzerine bir açıklama yaptı.

Açıklamada, "Gazetecilik, görüşlerini paylaşmadığımız insanların hedef gösterilmesi mesleği olamaz. Gazetecilik, hiçbir gazeteciye, süren bir soruşturma sırasında, "Bu kişiler de gözaltına alınmalı" şeklinde açıklama yapma hakkı da tanımaz. Türkiye'nin geçmişinde, bazı gazetelerin hedef gösterdiği insanların canının yandığı bilinen bir gerçektir. Bu acı gerçek unutulmamalı" denildi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, "son günlerde siyasi gerginliğin ulaştığı boyutları ve Ergenekon tartışmalarının endişeyle izlendiğini" belirttiği açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

"Bu tartışmalar sırasında, gazetecilik mesleği ile bağdaşmadığına inandığımız ve kınadığımız bazı olaylar yaşanıyor. Gazetecilik hiçbir zaman, görüşlerini paylaşmadığımız insanların afişe edilmesi veya hedef gösterilmesi mesleği olamaz. Olmamalı... Gazetecilik, hiçbir gazeteciye, süren bir soruşturma sırasında, "Bu kişiler de gözaltına alınmalı" şeklinde açıklama yapma hakkı da tanımaz. Türkiye'nin geçmişinde, bazı gazetelerin hedef gösterdiği insanların canının yandığı bilinen bir gerçektir. Bu acı gerçek unutulmamalıdır. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu olarak, 'Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'nin şu maddelerinin titizlikle uygulanması gerektiğini meslektaşlarımıza anımsatmak istiyoruz:

-Halkın bilgi edinme hakkı uyarınca, gazeteci, kendi açısından sonuçları ne olursa olsun, gerçeklere ve doğrulara saygı duymak ve uymak zorundadır.

-Gazeteci; bilgi ve haber alma, yorum yapma ve eleştirme özgürlüklerini ne pahasına olursa olsun savunur.

-Gazeteci; başta barış, demokrasi ve insan hakları olmak üzere, insanlığın evrensel değerlerini, çok sesliliği, farklılıklara saygıyı savunur.

-Gazeteci; her türden şiddeti haklı gösterici, özendirici ve kışkırtan yayın yapamaz.

-Gazeteci; kaynağını bilmediği bilgi ve haberleri yayınlamaz.

-Gazeteci, çalıntı, iftira, hakaret, lekeleme, saptırma, manipülasyon, söylenti, dedikodu ve dayanaksız suçlamalardan kesinlikle uzak durur.

-Gazeteci, her ne amaçla olursa olsun, tehdit ve şantaj gibi yollara başvurmaz. Gazeteci bu şekilde baskılara da karşı koyar.

-Gazeteci, devleti yönetenlerin belirlediği ulusal ve uluslararası politikalar konularında önyargılara değil, halkın haber alma hakkına dayanır. Onu, mesleğin temel ilkeleri ve özgürlükçü demokrasi kaygıları yönlendirir."