kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

V. Murat'ın yalılarına Uzakdoğu'dan talip var

Hasan ERŞAN
Singapurlu otel zinciri, V. Murat'ın iki kızı Fehime ve Hatice Sultan adına yaptırdığı yalılara satışa çıkmadan talip oldu. İki yalı 'yap - işlet - devret' modeliyle satışa çıkacak ya da restore edilecek..
İLİŞKİLİ HABERLER
V. Murat'ın yalılarına Uzakdoğu'dan talip var
Ortaköy'de şaibeli bir yangınla kullanılamaz hale gelen Fehime Sultan Yalısı ile uzun yıllar Yüzme İhtisas Kulübü'ne ev sahipliği yapan Hatice Sultan Yalısı'na talip var. Dünyanın önemli turistik bölgelerinde ödüllü butik otelleri bulunan Amanresorts International Pte. Ltd. şirketinin talip olduğu iki yalı ile ilgili olarak İl Genel Meclisi'nden karar çıkması bekleniyor. İki yalıyı almak isteyen şirketin Singapurlu sahibi Adrian Zecha Rupert Murdock'a yakınlığı ile biliniyor.

VALİLİK OLUMLU
Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu olarak kullanıldığı sırada şaibeli bir şekilde yanan Fehime Sultan ile Hatice Sultan yalıları ya "yap işlet devret" modeli ile orijinaline sadık kalınarak restore ettirilecek ya da satılacak. İl Genel Meclisi Komisyonu'nda görüşülen iki yalının kararının nisan ayında çıkması bekleniyor. İki yalının restore edilip otel olarak işletilmesiyle ilgili olarak İstanbul Valiliği de olumlu yanıt bildirdi.

2002'DE YANDI
Ortaköy'deki altı sultan yalısından biri olan Hatice Sultan Yalısı, 1800'lerin sonunda inşa edildi. Yalı adını V. Murat'ın kızı Hatice Sultan'dan alıyor. 1958'den itibaren okul olarak kullanılan yalı, 1972'de Yüzme İhtisas Kulübü'ne tahsis edildi ve bahçesine havuz yapıldı. Satışa konu diğer yalıda da V. Murat'ın bir diğer kızı olan Fehime Sultan yaşamıştı. Yalı, uzun yıllar okul olarak hizmet verdi. 13 Temmuz 2002'de "kuşkulu" olarak nitelenen bir yangında büyük hasar gördü. Yangından sonra yapının restore edilerek yeniden okul olacağı yönünde açıklamalar yapıldı. Ancak 2003'ten itibaren İstanbul Trafik Vakfı tarafından otopark olarak kullanılmaya başlandı