kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Hamile kalmak isteyen stresten uzak durmalı

CİNSEL TIP DERNEĞİ BAŞKANI DR. CEM KEÇE
27.03.2008
Vajina kuruluğu için kullanılan kayganlaştırıcılar hamile kalmayı engeller mi? Hamileliği düşünenlere kolaylaştırıcı bir tavsiyeniz var mı? S.İ./Bursa
Cinsel yönden aktif olan her kadın zaman zaman vajinal kuruluk problemi yaşayabilir. Başta östrojen hormonundaki dalgalanmalar ve menopoz olmak üzere yeteri kadar uyarılamama ve doğum kontrol hapları da, vajinal kuruluğa yol açabilir. Bu sorunun en kolay ve etkili çözümü, 'lubrikan' adı verilen kayganlaştırıcılardır.

İlişki sonrası uzanın
Kayganlaştırıcılar genellikle hamile kalmayı engellemez. Sadece 'nonoxynol' adı verilen maddeyi içeren kayganlaştırıcılar sperm öldürücü özelliğe sahip olduğu için hamileliği engelleyebilir. Ayrıca istemenize rağmen gebe kalamamanızın altında uygun zamanda ve yeterli sıklıkta cinsel ilişki yaşamamanız ya da uygulanan yanlış yöntemler yatıyor olabilir. Cinsel ilişki sonrası 20-30 dakika yatar pozisyonda kalmalısınız. Ancak bu ilişkiler yaşanırken "Bugün mutlaka yapmalıyız" şeklinde stres yaratmak, gebelik açısından olumsuz etki gösterir.