kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dünyanın geleceği için "1 saat karanlık"

Yeni Haber
Avustralya'nın Sydney kentinde, geçen yıl yaklaşık 2 milyon kişinin bir saat elektrik kullanmayarak başlattığı "Dünya Saati" (Earth Hour) eylemine, bu yıl onlarca ülkeden geniş katılım olması bekleniyor.

"Dünya Saati", herkesin bir araya geldiği küçük çaplı eylemlerle bile, küresel ısınmaya karşı büyük adımlar atılabildiğini göstermeyi ve duyarlılığı artırmayı hedefliyor. Eylem, Dünya'yı tehdit eden bu çevre felaketiyle mücadelede bireysel katkının önemine dikkati çekiyor.

Sydney'de 31 Mart 2007'de yapılan ve bazı ülkelerde de desteklenen ilk eylemde, sadece bir saat süren karanlık sayesinde, kentin genel elektrik tüketimi yüzde 10'a kadar azalmıştı. Kentin mimari simgelerinden Harbour Köprüsü ve Opera Binasının da karanlığa gömüldüğü eyleme yüzlerce şirket de destek vermiş, düğünlerde mumlar yakılmıştı.

Bu yıl, dünya geneline yayılan ve 29 Mart Cumartesi günü saat 20.00'den itibaren bir saat süreyle elektriklerin kesileceği eyleme, farklı ülkelerden 10 binden fazla iş yerinin de katkı vereceği belirtiliyor.

Küresel ısınmanın, dünyanın karşı karşıya kaldığı en büyük tehdit olduğunu vurgulayan çevreciler, artan enerji ihtiyacı ve bu enerjinin üretim sürecinde meydana çıkan zehirli gazların gezegenin atmosferini ısıttığını kaydediyor.

Eyleme destek vermek isteyenlerin, bulundukları yerde ışıkları kapatmak ve elektrikli aletleri kullanmamak gibi çok basit önlemler alacaklarını belirten organizatörler, dileyen kişilerin eylem saatinde, yaşadıkları yerleşim bölgelerinde düzenlenen etkinliklere de katılabileceğini belirtiyor.

Çok sayıda çevre örgütü ve kuruluşun destek verdiği eylemin, mümkün olduğu kadar yaygınlaştırılması için insanların yakın çevrelerini de eylem hakkında bilgilendirmeleri isteniyor.

Katılımcı ülkeler, destek veren iş yerlerinin isimleri ve eylemin ayrıntılarıyla ilgili bilgiye, "www.earthour.org" adresinden ulaşılabilir.

(AA)