kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Olimpiyatlar Çin'e "insan hakları" öğretebilir

Yeni Haber
Tibet'in sürgündeki lideri Dalay Lama, Pekin Olimpiyatları'nın, dünya ülkelerinin Çin'e insan hakları karnesini hatırlatması için bir fırsat olduğunu söyledi...
Dalay Lama, Hindistan'ın NDTV televizyonuna yaptığı açıklamada, "Olimpiyat oyunlarına iyi bir ev sahibi olabilmesi için Çin'in insan hakları ve dini özgürlükler alanında karnesini iyileştirmesi zorunludur" dedi. Dalay Lama, "başından beri bazı hükümet dışı örgütler, bazı kişiler bu konudaki kaygılarını ifade ettiler. Dolayısıyla, biz Tibetliler de dahil dünya kamuoyu, Çinlilere insan hakları karneleri, dini özgürlükler ve Tibet olayının hatırlatılması gerektiğini düşünüyor" dedi.

RAHİPLER BASIN TOPLANTISINDA

Bu arada, Tibet'te 30 kadar genç rahip, Çin'in olaylardan sonra bölgeye götürdüğü ilk yabancı gazeteciler için düzenlenen basın toplantısını bastı.

Bölgeye götürülen yabancı gazetecilerden biri olan USA Today muhabirlerinden Callum MacLeod'un, Lhasa'dan telefonla bildirdiğine göre, rahipler dün Lhasa'daki Tibet'in en kutsal tapınağı Jokhang Tapınağı'nda düzenlenen basın toplantısına müdahale etti.Tapınak İdari Birim Başkanının yaptığı toplantıya izinsiz giren rahipler gazetecilere, "onlara inanmayın, sizi kandırıyorlar, yalan söylüyorlar" diye bağırdı.

Başka bir gazeteci ise rahiplerin 10 Marttan bu yana tapınaktan çıkmalarına izin verilmediğini söylediğini bildirdi. Basın toplantısını izleyen Taivan'ın ETTV kanalının kameramanı Wang Che-nan, olayın 15 dakika kadar sürdüğünü, daha sonra silahsız polislerin rahipleri tapınağın başka bir bölümüne götürdüğünü söyledi. Wang, daha sonra rahiplere ne olduğunun belirsiz olduğunu kaydetti.
Çin resmi haber ajansı Şinhua ise sadece gazetecilerin turunun rahipler tarafından "kesintiye uğratıldığını" ama hemen normale döndüğünü duyurdu.

BM İNSAN HAKLARI KONSEYİ

Öte yandan, İnsan Hakları İzleme örgütü, BM İnsan Hakları Konseyi'nin toplantısı sırasında Avustralya, AB, İsviçre ve ABD'nin Tibet'teki insan hakları ihlallerini gündeme getirdiğini, ama Çin'in Cezayir, Küba, Pakistan, Sri lanka ve Zimbabve'nin desteği ile konunun konseyde tartışılmasını engellediğini bildirdi.

Örgütün Cenevre'deki hukuk direktörü Juliette de Rivero, yaptığı açıklamada "Konsey Tibet krizini ele almakta sadece haklı değildir, aynı zamanda buna zorunludur" dedi. Rivero Konsey toplantısının, "Konseyin işini yapmasını sağlamaya çalışanların engellenmesi ile sona ermesi skandaldır" dedi. Uluslararası Af Örgütü de, Konseyin Tibet sorununu ele almasını istemişti.