kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Büyükanıt KKTC'de

Yeni Haber
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, "bazılarının iddia ettiği gibi Kıbrıs olaylarının 1974'te başlamadığını, bu tarihte sonlandığını" söyledi.

Orgeneral Büyükanıt, Türk Silahlı Kuvvetlerinin uluslararası anlaşmalara dayanarak KKTC'de Kıbrıs Türk halkının güvenliği için bulunduğuna işaret ederek, "Kıbrıs'ta yaşayan Türk halkının haklarını, özgürlüklerini içine alan adil ve kalıcı bir barış sağlanıncaya kadar, Türk askerleri hep sizlerle birlikte olacak" dedi.

Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın resmi davetlisi olarak dün adaya gelen Orgeneral Büyükanıt, bugünkü temasları kapsamında Karpaz bölgesinde bulunan Mehmetçik köyünü ziyaret ederek, halkla bir araya geldi.Mehmetçik Belediye Parkı'nda sivil kıyafetleriyle kalabalık vatandaş grubuyla bir araya gelen Büyükanıt'a, halk sevgi gösterisinde bulundu. Vatandaşların elini sıkan Büyükanıt, sevgi gösterileri için teşekkür etti.

Orgeneral Büyükanıt, burada halka hitaben yaptığı konuşmada, "Bugün sizlerle beraber olmaktan çok özel onur duyuyorum" dedi.Türk Silahlı Kuvvetlerinin uluslararası anlaşmalara dayanarak KKTC'de bulunduğunun altını çizen Büyükanıt, şunları söyledi:

"Silahlı Kuvvetler, bazılarının dediği gibi Kuzey Kıbrıs'ı istila etmiş bir güç değil. Kuzey Kıbrıs'ta yaşayan Türk halkının güvenliğini sağlamak için buradadır ve burada kalmaya da devam edecek. Kıbrıs'ta yaşayan Türk halkının haklarını, özgürlüklerini içine alan adil ve kalıcı bir barış sağlanıncaya kadar Türk askerleri hep sizlerle birlikte olacak. Bazı kimseler, özellikle yabancılar, Kıbrıs olaylarını 1974'ten sonra başlatır. Halbuki Kıbrıs olayları, 1974'te başlamamış, sonlanmıştır."

Orgeneral Büyükanıt, Kıbrıs'ta 1960'tan itibaren meydana gelen ve Kıbrıs Türk halkının canına mal olan olayların hiçbirinin Kıbrıs Türk halkı tarafından başlatılmadığını ve Türklerin hep saldırılara maruz kaldığını belirterek, "Kıbrıs Türkü'nün bu saldırılar karşısında yalnızca canını malını kaybetmediğini, aynı zamanda yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kaldığını" kaydetti. Büyükanıt, Kıbrıs Türk halkının özgürlükleri ve toprakları için kanlarını Mehmetçikle birlikte dökmekten çekinmediğini söyledi.

İZOLASYONLAR

Orgeneral Büyükanıt, Kıbrıs Türkü'ne uygulanan izolasyonların bir zulüm haline geldiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Şu anda, KKTC bir izolasyonla karşı karşıyadır. Bu izolasyon, şu anda geldiği boyut itibariyle zulüm haline gelmiştir. Kuzey Kıbrıs Türk halkı, böyle bir şeyi hak etmemektedir. Dolayısıyla, bu tür izolasyonların kalkıp, KKTC'nin uluslararası alana entegre olması kaçınılmaz bir zorunluluktur. Bunun da inşallah, kısa zamanda olmasını dilediğimi ifade etmek istiyorum."

Mehmetçik Belediye Başkanı Ahmet Beyazıt Adalıer de, yaptığı konuşmada, "Mehmetçik'in, Kıbrıs Türkü'nün ulusal direnişinde lojistik destek sağlayan iki önemli noktadan biri olduğunu vurgulayarak, Mehmetçik'in Kıbrıs Türkü'nün direnişinin sancaktarlığını yaptığını anlattı.Orgeneral Büyükanıt'ın ziyaretinden güç kazandıklarını ve onur duyduklarını ifade eden Adalıer, "Kıbrıs Türkü'nü ana vatanından koparma girişimi ve birleşik Kıbrıs hayallerine karşı mücadeleyi sürdüreceklerini" söyledi.

"ORGENERAL YAŞAR BÜYÜKANIT CADDESİ"

Belediye Başkanı, Belediye Meclisinin oy birliğiyle, Hürriyet Caddesi'nin ismini "Orgeneral Yaşar Büyükanıt Caddesi" olarak değiştirdiklerini açıkladı. Büyükanıt da, ilk kez isminin bir caddeye verildiğini söyleyerek, teşekkür etti.

Adalıer, Büyükanıt'a hitaben, "İsminiz Kıbrıs Türk halkı yaşadıkça onların kalbinde ve yüreğinde daima var olacak" diye konuştu. Büyükanıt'a çeşitli hediyeler sunulan törende, Adalıer, Mehmetçik'in "altın anahtarını" Büyükanıt'a takdim etti.

Mehmetçik Parkında yapılan tören için, "Karpaz Yarımadası var oluş mücadelemizde anıttı, şimdi Büyükanıt oldu" ve "KKTC'yi masada değil, mevzide kazandık. Mehmetçik'iz, Unutmadık" pankartları asıldığı görüldü.