kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
SİNAN ÖZEDİNCİK

Üç gün Michelin yıldızlı ziyafet

Swissotel The Bosphorus İstanbul'un 14'üncü katında, eşsiz bir manzaraya sahip olan 'Gaja Restaurant'ın ünlü şefi Dominic Scott Jack ile Avrupa'nın en ünlü restoranlarından iki Michelin yıldızlı 'Parc des Eaux Vives'in Executive Şefi Olivier Samson ve ekibi biraraya geldi. 'Gaja'da, iki ustanın elinden, sadece üç gün için İstanbullular'a özel spesiyaller sunuluyor.

REHBER ÖNEMLİ
Şimdi diyeceksiniz ki: "Bunun ne önemi var?" Türkiye henüz 'Guide Michelin'e kabul edilmese de bu rehber gurme meraklıları için çok önemli... Öyle ki yemekseverler, lokanta sahipleri ve aşçılar, renginden ötürü 'Kırmızı İncil' diye adlandırıyor bu rehberi... Fransa dışında İtalya, İspanya, Portekiz, Almanya, Belçika, İngiltere, New York, San Francisco ve çevresi de bu rehberin kapsamı içine giriyor. Buralardaki lokantalar her sene sınıflandırmaya tabi oluyor. Rehberde adınızın olması, bir kalite ölçütü sayılıyor. Bir yıldız 'çok iyi', iki yıldız 'harika', üç yıldız 'süper' anlamına geliyor. Şefler için ne kadar önemli olduğu, yıllar önce yıldızını kaybettiği için hayatına son veren dünyaca ünlü şef Bernard Loiseau ile kendini göstermişti. Gelelim İstanbul'a ilk kez gelen Olivier Samson'a... 36 yaşındaki şef, bugüne kadar dokuz ayrı Michelin yıldızlı restoranda çalışmış. Önceki gün kendisiyle sohbet etme imkanı buldum. Samson, Türk lezzetlerini hiç bilmediğini söyleyip," Sadece yemeklerinizin bol baharatlı olduğunu duydum" diyor. İlk Türk yemekleri deneyimini ise 'Gaja'da yaşamış.

'GAJA' YILDIZI HAK EDİYOR
Hafta sonu Türkiye'den ayrılacak olan Samson, "Her gittiğim yerden esinleniyorum, mutlaka giderken yanımda İstanbul'dan da bir şeyler götürürüm. Belki 'Parc des Eaux Vives'e buradan minik tatlar ekleyebilirim" diyor. 'Gaja'dan ve İstanbul'dan çok etkilendiğini söyleyen Samson, "Eğer Michelin'in yıldız değerlendirmesine Türkiye alınırsa, 'Gaja' kesin önce bir yıldız ardından da ikinci yıldızı alır" diyor.