kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Okan Müderrisoğlu

TGC Ödülleri sahiplerine verildi

(A.A)
Yeni Haber
Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin (TGC) ''2007 Yılı Geleneksel Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri'', törenle sahiplerine verildi.

Sheraton İstanbul Maslak Otel'deki törende konuşan TGC Başkanı Orhan Erinç, Türkiye'nin demokrasi ile hukuk kavramlarının yorumu ve uygulanması konusunda yeni bir sınavdan geçtiğini belirterek, ''Bu sınavdan başarı ile geçileceğinden kuşku duyanların yanıldıklarını ortaya koyacak bir sürecin geride bırakılması dileklerimizi öncelikle vurgulamak istiyoruz'' dedi.

Türkiye'de gazetecilerin, siyasetçilerin ve yöneticilerin suçlamalarına, hedef göstermelerine alışık olduğunu ifade eden Erinç, şunları kaydetti:

''Ancak bu kez aynı yöntemin onlarla birlikte sayıları az da olsa gazeteciler tarafından uygulanmakta olduğu gözlenmektedir. Yasalardaki sınırlamalara, Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'ndeki kurallara aykırı düşen bu yaklaşımın bir an önce sona erdirilmesini bekliyoruz. Bildirgenin, uzmanlık alanları ne olursa olsun gazetecilerin gazeteci olarak kalmaları gerektiğini bildiren kuralı, kimi meslektaşlarımız tarafından dışlanmaktadır. Yine bildirgenin 'ambargolara uyma' zorunluluğunu gündeme getiren kuralının, mahkemelerin yayın yasaklarına karşın delinmeye çalışılması da üzerinde durulması gereken bir meslek sorunu olarak görülmektedir. Bu yaklaşım, gazetecilerin yayın yasaklarına karşı çıkma haklarını da geçersiz kılma tehlikesini içermektedir. Gerginliği giderme çağrılarına önce siyasetçilerin uyması gerektiğini, böylece gazetecilerin gerginliği yansıtma zorunluluğundan kurtulmuş olacaklarını da belirtmek istiyoruz.''

GAZETECİLERİN YIPRANMA HAKLARI

Gazetecilerin yıpranma haklarının ellerinden alınmasını amaçlayan girişimin de önemli bir başka sorun olarak gündemde olduğunu vurgulayan Erinç, ''Hiçbir bilimsel ve geçerli dayanağı olmayan, doğrudan siyasal tercihlere dayalı haksızlığın düzeltileceğine olan umudumuzu korumaya çalıştığımızı da bilgilerinize sunmak istiyoruz'' dedi.

Türkiye'de gazetecileri ödüllendirmeyi amaçlayan 100 dolayında yarışma düzenlendiğini ifade eden Erinç, bunlardan yalnızca üçünün TGC tarafından kurumsal bir ciddiyet içinde sürdürülmekte olduğunu bildirdi.

Erinç, ''Bu ödüllerin saygınlığı ve mesleki önemi, diğer ödüller için hiçbir eleştiride bulunulmuyor olmasına karşın, TGC ödüllerinin tartışmaya açılmaya çalışılması ödüllerimizin niteliğini belgeleyen bir yaklaşım oluşturmaktadır'' diye konuştu.

Ödül alan ve övgüye değer bulunan meslektaşlarını içtenlikle kutladığını dile getiren Erinç, Ön Seçici ve Büyük Seçici kurul üyelerine katkıları nedeniyle teşekkür etti.

Bir de hoş geldin açıklaması olduğunu belirten Erinç, ''Kıdemli üyemiz, meslektaşımız İlhan Selçuk'a da yeniden aramıza dönmesi nedeniyle 'hoş geldin' diyoruz'' dedi.

ÖDÜLLER

Törende daha sonra gazetecilik, radyo-Tv ve internet ana dallarında ödüle değer görülenlere ödülleri; TGC Başkanı Erinç, TGC Onursal Üyeleri Can Kıraç ve Mücahit Atmanoğlu, İstanbul Vali Yardımcısı Fikret Kasapoğlu, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Ertan Cillov, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük, TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök ve TGC Yönetim Kurulu üyeleri tarafından verildi.

Gazetecilik kategorisinde ''Siyasal Haber'' dalında ''Başbakan'ın Oğlu Gemi Aldı'' başlıklı haberiyle Vatan Gazetesinden Tebernüş Kireçci ödül aldı.

DİĞER ÖDÜLLER

Ekonomi dalında ''Alpha Bank'a Ajan Vetosu'' haberiyle Sabah Gazetesinden Okan Müderrisoğlu ödülün sahibi oldu.

Çevre eğitim, sağlık dalında ''Toplum Ödülü''nü ''Yuh Artık'' başlıklı haberiyle Akşam Gazetesinden Özner Berber alırken, Anadolu Ajansından Seval Ocak da ''Engelli Çocuğu İçin Ashley Tedavisi İstedi'' haberiyle övgüye değer görüldü.

Kültür sanat dalında, Milliyet Gazetesinden Ömer Erbil ''Uşak Müzesi Yine Soyuldu'' haberiyle, spor dalında ise Milliyet Gazetesinden Murat Ağca ''Garip'in Yüzü Güldü'' haberiyle ödül aldı.

Köşe yazısı dalında, Hürriyet Gazetesinden Bekir Coşkun ''Gidecek Yerim Yok'' yazısıyla, araştırma dalında Hürriyet Gazetesinden Ezgi Başaran ''10 Yıl Önce'' yazısıyla ödüle layık görüldü.

Röportaj dalında ise ''PKK ile geçen 24 Yıl'' başlıklı yazısıyla Milliyet Gazetesinden Fikret Bila'ya ödül verildi.

Spor köşe yazısı dalında da ''Savaş Muhabiri Değilim'' başlıklı yazısıyla Hürriyet Gazetesinden Korkut Göze ödül aldı.

Sayfa düzeni dalında, birinci sayfa ödülüne Referans Gazetesinden Güngör Yılmaz, iç sayfa dalında 12. sayfa ile Akşam Gazetesinden Leyla Peker, spor sayfası dalında ise Sabah Gazetesinden Recep Güngör ödüle layık görüldü.

Karikatür dalında, Cumhuriyet Gazetesinden Zafer Temoçin ''Huzur Ilımlı İslam'da'' karikatürüyle, fotoğraf dalında Anadolu Ajansı foto muhabiri Salih Zeki Fazlıoğlu ''Samimi Sohbet'' konulu fotoğrafıyla ödül alırken, Doğan Haber Ajansından Arife Balta da ''Öğretmen İsteği'' konulu fotoğrafıyla övgüye değer bulundu.

RADYO-TELEVİZYON VE İNTERNET

TV haber dalında TGRT'den Ercan Gün ''Katil Zanlısına Klip'' haberiyle ödüle değer görülürken, Kanal D'den Ayşegül Ekinci ''Butto'ya Bombalı Karşılama'' haberiyle övgüye değer görüldü.

TV haber programı dalında CNN Türk'ten Güven İslamoğlu ''Her Yerde Bir Haber Var-Buzdan Tarlalar'' programıyla ödüle, NTV'den Zekiye Kaçak da ''Ve İnsan-Zeugma İşçi'' programıyla övgüye layık bulundu.

TV belgesel dalında TRT'den Tülay Akca ''Mevlana Celaleddin-i Rumi'' belgeseliyle ödüle, yine aynı kurumdan Sevinç Yeşiltaş ''Otel Odaları'' belgeseliyle övgüye layık görüldü.

TV kültür sanat magazin dalında NTV'den Buket Güvenç ''Bienal'', TV kamera çalışması dalında İHA'dan İlyas Gün ''Kameraman Farkı'', radyo haber programı dalında da TRT'den Emine Gülay Oktar ''Yeşilçam Masalı'' programıyla ödüle değer bulundu.

İnternet dalında ise ''ntvmsnbc.com'' internet sitesi ödüle değer görüldü. Ödülü, sitenin yönetmeni Ebru Çapa aldı.

NEZİH DEMİRKENT ÖZEL ÖDÜLÜ

Bu arada, TGC Yönetim Kurulunca, eski TGC başkanlarından merhum Nezih Demirkent adına konulan özel ödüle ise 28 Ekim 1908'den bu yana yayın hayatını sürdüren ve Ermenice yayımlanan günlük ''Jamanak Gazetesi'', 100. yayın yılına ulaşması nedeniyle değer bulundu.

Ödül kazananların toplu fotoğraf çektirmesinin ardından kokteyl verildi.