kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kazdağları'nı kurtarmak için 34 belediye birleşti

Yeni Haber
Kazdağları ve Madra Dağı'nda 37 şirket tarafından yürütülen altın arama çalışmalarına karşı çıkmak amacıyla Çanakkale ve Balıkesir'e bağlı 34 belediye bir araya gelerek "Kazdağları ve Madra Dağı Çevre Platformu"nu oluşturdu.

Üniversitelerin ve başta Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma Vakfı (ÇEKÜL) olmak üzere birçok sivil toplum örgütünün de destek verdiği "Kazdağları ve Madra Dağı Çevre Platformu", 5 Nisan'da Çanakkale Cumhuriyet Meydanı'nda "Altına Hayır" mitingi düzenleyecek.

Miting kararına ilişkin açıklama yapan Platform Sözcüsü Ali Sarıbaş, yöre halkının bilinçlenmesinin önemine değinerek, "Yöre halkının yaşam alanlarını ve kültürlerini hep birlikte koruyamazsak, Kazdağları'nın yok olma tehlikesinin yanı sıra, kültürlerin yok olma tehlikesiyle de karşı karşıya geleceğiz" diye konuştu.

"HALA İŞLETME RUHSATLARI YOK"

Kazdağları'nda altın arama iznine sahip şirketlerin, henüz işletme ruhsatı almadığına da dikkat çeken Sarıbaş, "Bu süreci iyi değerlendirmemiz gerekiyor. İşletmeler ruhsat almadan tüm duyarlı insanların buluşması ve karşı duruşlarını sergilemesini istiyoruz. Değişen "Maden Yasası' bizim tüm değerlerimizi yok edecek güçte. Ülke topraklarının yüzde 54'ü altıncılar tarafından ruhsatlandırılmış durumda "Maden Yasası'nın değişmesini sağlamamız gerekiyor" dedi.

Altınoluk Belediye Başkanı İsmail Aydın da tüm sivil toplum kuruluşlarından destek beklediklerini ifade ederek, "Siyanür kullanmadan altın aranacağını söyleyen şirketler, şimdi de Kazdağları'nın altını oyarak toprağı taşıyacaklarını söylüyorlar, bu da Kazdağları'nı yok etmek anlamına geliyor" dedi.

"YUNANİSTAN DA ETKİLENEBİLİR"

Türkiye Orman Mühendisleri Odası eski Başkanı Salih Sönmezışık ise Midilli ve Yunanistan'ın da bu durumdan etkilenebileceğinin altını çizdi. Kazdağları'nın, dünyadaki 200 önemli doğal alandan biri olduğunu ve burada farklı kültürlerden bir buçuk milyon insan yaşadığını kaydeden Sönmezışık şunları dedi:

"Kazdağları'nda altın çıkartma çalışması başlarsa en fazla 8-10 yıl sürecek. Bunun karşılığında 67 milyar dolar gelir elde edilecek ve bunun yüzde biri Türkiye'ye kalacak. Oysa ki bizim tarımsal üretimimiz yıllık 6,5 milyar dolar. Altın arama çalışmaları bütün ekolojik sisteme ve insanlara zarar verecek. Geri kazanım süreci ise 350-400 yıl. Bir gram altın için 600 ton su kullanılıyor. Çalışmalar başlarsa 1,5 milyon insanımızın suyuna da el konulmuş olacak. Midilli'nin suyu da Kazdağları'ndan gidiyor. Bilimsel olarak da ispatlanan bu durumdan Midilli ve Yunanistan da etkilenecek."

Türkiye'nin dört köşesinden katılım beklenen "Altına Hayır" mitingine, ayrıca Midilli ve Yunanistan'dan da en az 200 kişinin katılmak için hazırlık yaptığı öğrenildi.

(ANKA)