kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Beşiz annesine hediye ev!

Yeni Haber
İngiltere'de beşiz doğuran Rus anne Moskova 'ya gelişinde kahramanlar gibi karşılandı. Moskova Belediye Başkanı Yuri Lujkov havalimanına aileyi karşılamaya gelerek şehrin merkezinde dört odalı bir evin anahtarlarını teslim etti. Nüfusun azalmasını birinci tehdit olarak gören Rusya, nüfus artışı her türlü çabayı ortaya koyuyor.

Anne Varvara Artamkin Kasım 2007'de tedavi için gittiği İngiltere'nin Oxford şehrinde beşiz kız çocuklarını dünyaya getirmişti. Tatyana, Nadya, Liza, Varya ve Saşa isimlerini alan beşizlerin sağlıklı oldukları ve yolculuk sırasında da herhangi bir sorun yaşamadıkları belirtiliyor. Moskova Belediyesi aileye her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını, özellikle telefon, elektrik, su ve aidatlarda önemli indirim yapacaklarını açıkladı.

Rusya'da tedavi gören aileye Rus doktorlar beşizleri doğurmasının sağlıklı olmayacağını, en azından iki bebeğin anne karnında öldürülerek alınmasını önermişti. Dini inançları gereği anne karnında çocuklardan ikisinin öldürülmesini kabul etmeyen aile doğum için İngiltere'nin Oxford kentine gitmişti. İngiltere beşiz kız çocuklarını dünyaya getiren aile çocukların sağlıkları için dört ay gözetim altında tutuldu.

Geçen yılı 'çocuk yılı', bu yılı 'aile yılı' olarak kutlayan Rusya her yıl 700 bin kişi azalan nüfus için yeni projeler geliştirmeye devam ediyor. Yeni doğan bebekler, ikiz, üçüz doğuran anneler devlet büyüklerinin saygı duyduğu kişiler arasında yerlerini alıyor. Sağlık Bakanlığı 2007 yılının Rusya için 15 yılda en yüksek doğum oranının gerçekleştiği yıl oldu. 2007'de doğan bir milyon 602 bin 387 bebek yetkilileri sevindirdi. İkinci ve üçüncü çocuk sahibi olma oranı da yüzde 33'den yüzde 42'ye yükseldi.

Rusya'da 'azalan nüfus sorunu' ile baş etmek için geliştirilen ilginç yöntemlerden biri anneleri yeni rekorlar kırmaya çağıran 'üçüz bebekli' billboard reklâmı. Metro girişleri ve caddelerde yer alan reklâmda üç bebeği kucağına alan annenin fotoğrafının hemen üzerinde resmi devlet bildirisi yazıyor: "Devlet sizin yeni rekorlarınıza ihtiyaç duyuyor. Her dakikada Rusya'da üç kişi doğuyor."

2007 yılı içinde çok çocuklu 118 aileye Moskova şehir yönetimi 8 koltuklu minibüs hediye etti. Rusya hükümeti ilk çocuğun doğması halinde yıllık 4 bin 500 ruble, ikinci ve diğer çocuklar için 12 bin 250 ruble, üçüz için 25 bin ruble yardımda bulunuyor.