kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Jaguar ve Land Rover artık Tata'nın

Yeni Haber
Hintli otomotiv üreticisi Tata Motors, İngiltere'nin prestijli markaları Jaguar ve Land Rover'ı bünyesine kattı.

Tata Motors yaptığı açıklamada, İngiltere'nin lüks markaları Jaguar ve Land Rover'ı, ABD otomotiv şirketi Ford'dan 2,3 milyar dolara satın aldığını bildirdi.

Açıklamada, Jaguar ve Land Rover'daki iş gücünde herhangi bir değişikliğe gidilmeyeceği, Ford'un Jaguar ve Land Rover'daki emeklilik planlarına 600 milyon dolar katkıda bulunacağı belirtildi. Tarafların, bu iki lüks markanın İngiltere'deki iş gücünü 15 bin 300 civarında tutma konusunda anlaşmaya varması bekleniyor.

Ford, Jaguar'ı 1989'da 2,5 milyar dolara ve Land Rover'ı ise 2000'de 2,7 milyar dolara satın almıştı. Önceki yıl 12,6 milyar dolar ve geçen yıl da 2,7 milyar zarar eden Ford'un, bu iki markayı satarak, Kuzey Amerika'da zarar ettiği faaliyetlerine yoğunlaşması bekleniyor.

Hindistan'ın en büyük otobüs ve kamyon, üçüncü büyük otomotiv üreticisi Tata Motors, bu yılın sonunda 2 bin 500 dolardan satılmaya başlanılması planlanan dünyanın en ucuz arabası Nano'yu üretmişti.

Tata Motors'un, Ford'dan aldığı bu iki markayla ilgili anlaşma maliyetini karşılama konusunda bazı kaygılar bulunmasına rağmen, sektör kaynakları, anlaşmayla şirketin sadece iç pazara yoğunlaşmak yerine küresel piyasalara açılacağı yorumunu yapıyorlar.

Çelik, enerji, bilgisayar yazılımı, iletişim, araç üretimi ve kimyasal ürünler gibi çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren 98 şirketten oluşan Tata Group bünyesindeki Tata Motors'un piyasa değerinin 6,5 milyar dolar olduğu belirtiliyor.

AA