kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Başsavcı'nın 'cemaat yanılgısı'

Burada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın, AK Parti hakkında kapatılma istemiyle hazırladığı iddianamenin siyasi olup olmadığını veya gazete kupürleri esas alınarak yazılıp yazılmadığını tartışacak değiliz. Ancak bir değerlendirme farkını objektif temelde yansıtacağız. Başsavcı iddianamede şöyle diyor:
"13.6.2006 gün ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 'Mükellefler' başlıklı 2. maddesinde ' Bu kanunun uygulanmasında sendikalar dernek; cemaatler ise vakıf sayılır' hükmü getirilerek cemaat kavramı yasalara girmiştir."
Aslında bu ifade Başsavcı'nın teknik bir destek almadığına işaret ediyor. Çünkü, Kurumlar Vergisi uygulamasında yıllardır, 'sendikalar, dernek', 'cemaatler, vakıf' hükmünde. Buradaki 'cemaat kavramı', azınlık statüsünde olan gayrimüslim vatandaşlarımızın oluşturduğu dini toplulukları ifade ediyor. Bu cemaatler dini hizmetlerini finanse etmek için bazı iktisadi faaliyetlerde bulunabiliyor. Bu faaliyetler vergi mükellefiyeti kapsamına giriyor. Dolayısıyla Lozan Anlaşması ile verilen hakların kullanımı sırasında ortaya çıkan vergisel sorunların çözümü amaçlanıyor. Bu hüküm, Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 1960'lardaki halini de yansıtıyor. Haliyle cemaatlere, 'vakıf statüsü' verilerek, tarikat şeyhlerine vakıf ve iktisadi işletme başkanı sıfatı kazandırıldığı yorumu hatalı oluyor.