kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

Yüksek faiz kurun güvencesi

Merkez Bankası eylül ayında başladığı ve şubat ayına kadar sürdürdüğü faiz indirimlerine mart ayındaki toplantısında son verme kararı aldı. Bunun nedenlerinden biri küresel dalgalanmanın şiddetlenmesi, diğeri de yurt içi siyasi risklerin artmasıydı. Nitekim bu hafta sonunda yaşananlar da Merkez Bankası'nı bu konuda haklı çıkardı. İktidar partisini kapatma davasından bir hafta sonra bunun karşı hamleleri gibi yorumlanabilecek girişimler, siyaseti daha gerdi. İç siyasi risklerin, gerilimlerin ve belirsizliklerin belli bir süre varlığını sürdürmesi, piyasaları ve ekonomiyi etkilemesi beklenebilir.
Bitişikte yer alan tabloda görüldüğü gibi, Türkiye gecelik vadede en yüksek faizi veren ülke. Kamu borçlarının sürdürülebilirliğinin bir hayli artmasına karşılık neden hala dünyanın en yüksek faizini veriyoruz?
Yine bitişikte görüldüğü gibi Türkiye'nin cari açığı ve enflasyonu yüksek, borsası en fazla değer kaybedenler arasında üçüncü sırada. Birinciliği Çin'e kaptırmışız. Buna karşılık Türk Lirası'nın dolar karşısında değer kaybı yönünden iyi durumda. Yüzde 20'ler varan değer kaybı yaşayan para birimlerine karşılık liranın kaybı yüzde 3'te kalıyor. Bu da dünyanın en yüksek faizinin bir karşılığı olsa gerek.