kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Eviniz, sizden habersiz satılmış olabilir

Yeni Haber
Tapudaki işlemlerde en fazla sahteciliğin, sahte vekaletname, nüfus cüzdanı ve veraset ilamı yoluyla yapıldığı belirtildi.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Zeki Adlı, idare olarak her türlü önlemi almaya çalıştıklarını belirterek, kendileri dışında gelişen olaylara karşı vatandaşları uyardı. Vatandaşların tapudaki işlemlerinde aracı kullanmaması gerektiğinin altını çizen Adlı, ''Tanımadığınız insanlara nüfus bilgilerinizi, tapu bilgilerinizi vermeyin'' dedi. Adlı, tapuda sahteciliğin üç alanda yoğunlaştığını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Bunlardan ilki sahte nüfus cüzdanıdır. Sahte nüfus cüzdanı oluşturuyor, sonra o sahte nüfus cüzdanıyla gidip noterde veya tapuda işlem yapmaya kalkıyor. İkincisi sahte vekaletname. Bu noterleri ilgilendiren bir husus. Bir şekilde sahte vekaletname çıkarılıyor. Üçüncüsü de vefatın ardından mirasçılar tarafından çıkarılan veraset ilamında sahtecilik.''

''NOTERLER BİRLİĞİ VERİ TABANI KURACAK''

İdarenin sahteciliğe karşı önlemlerini anlatan Adlı, ''Engellemek için bir çok çalışmamız var. Bir defa sahte nüfus cüzdanının engellenmesi için tüm işlemlerde vatandaşlık numarası istiyoruz. Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemine (TAKBİS) geçen idareler, Merkezi Nüfus İdaresi Sistemine (MERNİS) bağlanarak, nüfus bilgisinin sahte mi, gerçek mi olduğunu kontrol ediyor'' dedi.

Bu aşamada ''fotoğraf'' konusunda sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Adlı, MERNİS projesinde fotoğraf olmadığı için, kimlik bilgileri doğru ancak fotoğrafların farklı olduğu durumlarda sıkıntı yaşanabildiğini söyledi. Adlı, ''Bununla ilgili o sıkıntıyı henüz çözemedik'' dedi.

Zeki Adlı, TAKBİS projesinin il merkezlerinin tamamı ve arazi hareketlerinin yoğun olduğu büyük ilçelerde uygulamaya geçirildiğini, yıl sonuna kadar büyük ölçüde tamamlanacağını belirtti.

Sahte vekaletname sorununun çözümü için de Türkiye Noterler Birliği ile görüştüklerini kaydeden Adlı, MERNİS'tekine benzer bir kontrol mekanizması kurulabilmesi için Birlik'ten ''veri tabanı'' oluşturmalarını istediklerini söyledi. Adlı, ''Bu yolla TAKBİS'e geçen yerlerde, bilgisayar üzerinden Noterler Birliğinin veri tabanına girilerek, vekaletin sahte olup olmadığını teyit edebileceğiz. Onlar da çalışma başlatıyorlar, görüşmeler olumlu sonuçlandı'' dedi.

Zeki Adlı, mevcut durumda, vekaletnamelerin gerçek olup olmadığını anlayabilmek için yüzde 90 oranında noterleri telefonla aradıklarını belirterek, ''Şöyle şeyler olabiliyor, mesela Noter'e telefon ediyorsunuz, vekalet numarası tutuyor, (tamam bizden çıkmış) diyor, fakat oradan da vekalet, sahte nüfus cüzdanı ile alınmış olabilir'' diye konuştu.

''KAMERA ÖNÜNDE İMZALATIYORUZ''

Adlı, tapu sicil müdürlüklerinde kamera sisteminin yaygınlaştırdıklarını da ifade ederek, şu an 200'ün üzerinde müdürlükte sistem bulunduğunu, yıl sonuna kadar 100 müdürlükte daha sistemin hayata geçirileceğini söyledi. Sistemin kurulduğu müdürlüklerde, resmi senetlerin kamera açısı içinde imzalattırıldığını belirten Adlı, ''Bu yolla sahtecilik işlemine bulaşanların muhakkak görüntüsü alınmış oluyor. Biz, bu görüntüleri de saklıyoruz'' dedi.

Eğitim çalışmaları da yaptıklarını aktaran Adlı, bu yıl içinde 1500 tapu sicil müdürünün sahteciliğe karşı eğitildiğini, diğer personele yönelik eğitimlerin sürdürüldüğünü kaydetti. Adlı, sahtecilik olaylarını açığa çıkaran personele 1 maaş ikramiye verdiklerini ifade ederek, geçen sene başlattıkları uygulama kapsamında 2006 yılındaki işlemlere yönelik 17 personele ödül verildiğini kaydetti.

Zeki Adlı, imza yerine parmak izi veya göz irisi taraması yapan makineleri kullanmak istediklerini ancak çok maliyetli sistemler olması nedeniyle şu an sadece düşünce aşamasında bulunduklarını kaydetti.

''2007'DE 42 SAHTECİLİK MEYDANA GELDİ''

Adlı, tapuda, 2006 yılında 30, 2007'de 42 sahtecilik olayının tespit edildiğini, bu yıl başından beri de 6 olayın açığa çıkarıldığını bildirdi. Söz konusu 6 sahtecilikten 5'inde işlem gerçekleştirilmeden müdahale edildiğini, birinin ise işlem bittikten sonra fark edildiğini anlatan Adlı, ''Verdiğim rakamlar, bizim fark edebildiklerimiz. Ama şimdi öyle bir işlem yapılmıştır ki biz de farkında değiliz, vatandaş da farkında değil. Daha sonra vatandaş tapuya gittiğinde, işi düştüğü zaman muhtemelen fark edilebilecek olaylar da olabilir. Ama bizim şu anda tespit edebildiğimiz bunlar'' diye konuştu.

''MEMURUN SORUMLULUĞU VAR, SAHTECİLİK BİZDEN KAYNAKLANMAZ''

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Adlı, ''tapuda işlemlerin yavaş ilerlediğine'' dair eleştiriler bulunduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

''Tapu belgesi, vatandaşın en fazla güvendiği belgelerden bir tanesidir. Dolayısıyla tapuda yapılan işlemler, kılı kırk yararak yapılır. Bir de tapuda bizim memur, kusurundan dolayı eğer bir işleme sebebiyet verdiyse (kişisel olarak) bunu tazmin etmek zorundadır ve bu zaman aşımına tabi değildir. Kendisi vefat etse, çocukları tarafından tazmin edilir.

Dolayısıyla böyle bir hatanın yapılmaması için memur kılı kırk yarar; dediğim gibi her şeye bakıyorsun tespit edemeyince de mecburen yapılıyor işlem. Yani bizden kaynaklanmaz sahtecilik, sahtecilik bizim dışımızdaki bilgi ve belgelerden kaynaklanır.''

VATANDAŞ NELERE DİKKAT ETMELİ?

Zeki Adlı, vatandaşların dikkat etmesi gereken noktaları sıralarken, özellikle ''aracı kullanılmaması gerektiğinin'' altını çizdi. Adlı, vatandaşların, gayrimenkul satın alırken muhakkak tapuya giderek, malikinin kim olduğu, tapu kütüğünde herhangi bir sıkıntı bulunup bulunmadığını görmesi gerektiğini söyledi. Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Adlı, şöyle devam etti:

''Tapuda o bilgileri aldıktan sonra mahaline gidip, tapudaki bilgilerin ona uyup uymadığını yerinde görmeli, kontrol etmeli. Arkasından gerekirse belediyeye gidip, belediyedeki bilgileri de teyit etmeli. Bu bilgilerin karşılaştırır, bir çelişki görmezse sıkıntı yaşamaz.''Adlı, gayrimenkulünü satmak isteyen kişilerin de görüştükleri, pazarlık yaptıkları herkese, tanımadığı insanlara kimlik ve tapu bilgilerini vermemesi gerektiğini vurguladı.

Zeki Adlı, ''İster alıcı, ister satıcı olsun, özellikle aracı kullanmasınlar. Zaten bu işlemlerde genellikle aracılar kanalıyla sıkıntı yaşanıyor. Zaten tapudaki işlemler, vatandaşın kendisi takip ettiğinde daha hızlı yürür. Kendi işlemini, kendisi bilfiil gelsin, takip etsin, yapsın, sonuçladırsın'' diye konuştu.

Adlı, tapudaki işlemlere vakit ayıramayacak kişilerin vekalet vereceklerse veya bilgilerini paylaşacaklarsa tanıdıkları, bildikleri, güvendikleri insanlar kanalıyla işlemleri yürütmesi gerektiğini yineledi.

Emlakçılarla sözleşme yapılmasının önemine de değinen Adlı, ''Tapudaki bilgi farklı, sattıkları ev farklı olabiliyor. Yani gösterdiği daire ile tapuda işlem yaptığı daire farklı olabiliyor. Vatandaşlar dikkatli olsun'' dedi.

(AA)