kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Türkiye GB sonrası 10 yıl bir şey yapmadı'

ŞELALE KADAK
ŞELALE KADAK
* Gümrük Birliği (GB) müzakerelerinde sektör adına çok mücadele verdiniz. Bugün bir tartışmadır gidiyor; "GB iyi müzakere edildi mi" diye. Sizin fikriniz ne?
4.5 milyar dolarlık sektör, bugün 13 milyar dolar oldu. Tekstili ile birlikte 22 milyar dolar. GB ile ilgili her başlığı 5 saat konuşabilirim. Hazır giyim ve konfeksiyon için tartışılmaz bir rekabet üstünlüğü sağlamıştır. Ve de kalıcı bir partner olmuşuzdur AB'ye.

* Peki Gümrük Birliği sonrasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bence ondan sonrası iyi yönetilememiştir. Yurtdışında mağazalar açtık. Bütün markaların merkezi olduk. Türkiye'nin rekabet gücü GB nedeniyle eksilmedi. Türkiye ondan sonraki on yılda hiçbir şey yapmadığı için eksildi. Sadece AKP hükümeti ilk döneminde AB konusunu ele aldı ve bir şeyler yaptı. Bu kadar uzun soluklu bir projede, 1996'dan 2006'yı ve 2016'yı şekillendirmeyip, on yıl hiçbir şey yapmazsanız ve sonra gelip GB'de suçu bulursanız olmaz.

* Gümrük Birliği olmasaydı, daha mı kötü olurdu?
Türkiye GB'ye geçmemiş olsaydı 300 milyar dolarlık ticaret hacmini yakalayamazdı. Dünya finans sektörüyle entegre olmak gerekiyordu. Biz ne yaptık? Beş yıl, "Kuru artırın" dedik. Bunu söyleyince kızacaklarını biliyorum. Ama 1980'de konfeksiyon işçisi yoktu. Siz sürekli kur artışını veri kabul etmişsiniz. Ama bir gün bitmiş. Teşvikler vardı, onlar da bitti. Türkiye'nin dünyaya adapte olmasının getirdiği yeni düzenler oluştu. Siz sanayiciler olarak, "Bu düzenin dışında kalmak istiyorum çünkü ihracatçıyım" diyemezsiniz.