kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
NAZLI ILICAK

Soruyu doğru soralım

- Demokrasilerde parti kapatılabilir mi?
- % 47 oy almış bir partinin kapısına kilit vurmak mümkün mü?
Bence yukarıdaki iki soru, problemi doğru bir biçimde ortaya koymuyor. Çünkü, sınırlı dahi olsa, Batı dünyasında kapatılan parti örneklerine rastlıyoruz. Ayrıca milletten yüksek oranda oy alması, eğer tehdit çok ciddi ve gerçek ise, tehlikenin boyutunu arttırdığı için, mantıken kapatmanın önünde engel teşkil etmeyebilir.
Probleme doğru yaklaşım şöyle olmalı:
Başsavcı Abdurrahman Yalçınkaya, AK Parti'nin gizli toplum projesinin şeriat devleti kurmak olduğunu söylüyor. Gazetelere yansıyan eylem ve söylemini de buna delil olarak gösteriyor. İddianamenin özü, temel dayanağı bu varsayım. O zaman farklı bir soru sormalıyız:
Soru: AK Parti'nin şeriat devleti kurma projesinin delilleri inandırıcı mı?
Üniversitelerde başörtülü kızlar da okuyabilsin; İmam Hatiplerin katsayı engeli kalksın; dinini öğrenmek isteyen çocuklar için 12 yaş sınırı aşağı indirilsin gibi 28 Şubat müdahalesinin öncesine dönme çabaları, şeriat devleti projesi ile irtibatlı görülebilir mi?
Görülürse, 28 Şubat öncesinde "Şeriat devletinde mi yaşıyorduk?" sorusu haklılık kazanmaz mı?
Çok sayıda İmam Hatip okulu açan Demirel ve Ecevit, şeriat devleti peşinde miydi? 12 Mart 1971 müdahalesi öncesinde, İmam Hatip mezunları, 6 dersten denklik sınavı verip, ancak üniversiteye girebilirken, Milli Eğitim Temel Kanunu'nu değiştirip, "İmam Hatipler hem mesleğe, hem yükseköğretime hazırlayan okullardır" hükmünü yasaya ilave eden Başbakan Naim Talu, şeriat devleti projesinin bir neferi miydi?
Ya eşitlik sebebiyle kızların da, erkeklerin yanı sıra İmam Hatip okullarına alınması kararını veren yargı?
Ve nihayet başörtülü kızların üniversiteye girmesini sağlamak amacıyla, 2 defa yasa çıkaran Turgut Özal, bir ara formül bulmak için "türbanı" öneren dönemin YÖK Başkanı Prof. İhsan Doğramacı...
Halkın talepleri doğrultusunda, özgürlükleri genişletmek için adım atan herkes, şeriat devletini mi amaçlıyordu?
Soruyu benim sorduğum gibi sorarsanız, iddianamenin nasıl boşlukta kaldığını daha iyi görürsünüz.