kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Van ve Hakkari'de Nevruz gerginliği

Yeni Haber
Van ve Hakkari'de izinsiz gösterilere katılanlara polis müdahale etti. Van'da 12'si polis 67 kişi yaralanırken, Hakkari'de 12 kişi yaralandı..
Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) Nevruz Bayramı'nı bahane ederek yaptığı izinsiz gösterilere katılanlar Van'ı savaş alanına çevirdi.
Olaylarda 12'si polis, 67 kişi yaralanırken, 70 kişi gözaltına alındı.

Herşey, DTP Van İl Başkanı Abdurrahman Doğar'ın "22 Mart'a izin verilmemesi Nevruz'u kutlamayacağımız anlamına gelmez." açıklamasıyla başladı.

Emniyet Müdürü Mehmet Salih Kesmez de, yasal olmayan hiçbir gösteriye izin verilmeyeceğini belirterek, halkın huzurunu bozdurmayacaklarını açıkladı. DTP'den yapılan sert açıklamalar, bir anlamda Van'da yaşanan olayların habercisi oldu.

Van Emniyet Müdürlüğü ekipleri, sabahın erken saatlerinde güvenlik tedbirlerini artırdı. DTP'liler ise Van İl Başkanı Abdurrahman Doğar'ın açıklamasını dikkate alarak, Cumhuriyet Caddesi'ndeki parti binasında toplanmaya başladı.

Kalabalığın sayısı artınca, teröristbaşı Abdullah Öcalan ve terör örgütünün sözde bayrağı açıldı ve sloganlar atılmaya başlandı. Bir grup, sokakta ateş yaktı.

Bir süre sonra DTP Van milletvekilleri Özdal Üçer, Fatma Kurtulan ve DTP İl Başkanı Abdurrahman Doğar ile Bostaniçi Belediye Başkanı Gülcihan Şimşek yöresel kıyafetlerle kalabalığın arasında karıştı.

Emniyet müdür yardımcıları, Milletvekili Özdal Üçer ve İl Başkanı Abdurrahman Doğar ile görüşerek, şehrin içinde kutlama ve gösterinin yasalara aykırı olduğunu anlattı.

Milletvekili Üçer'in, dağılmayacaklarını söylemesi üzerine çevik kuvvet ekipleri gruba müdahale etti. Kalabalık arasında yere düşen birçok kişi yaralandı. Ara sokaklara dağılan grup polise taşla karşılık verince polis, biber gazı kullandı. Polis zaman zaman havaya uyarı ateşi açmak zorunda kaldı.

Müdahale başlayınca DTP'li vekiller ile polis arasında sert tartışmalar yaşandı. Ara sokaklara dağılan göstericiler, çevredeki bazı işyerleri ile oto tamircilerinden buldukları lastikleri yaktılar. Bir ara Van'da gökyüzünü karabulutlar kapladı.

Şehir merkezinde çok sayıda iş yerinin camlarını kıran göstericiler, kaldırım taşlarını sökerek yollarda barikat kurdu. Barikatları kaldırmak ve yakılan ateşleri söndürmek ise polis panzerlerine düştü. Öğleden sonra olaylar durmaya başladı ve kenar mahallerde ara sırak küçük grupların ateş yakmaya çalıştı.

GÖZALTINA ALINAN 4 KİŞİ TUTUKLANDI


Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde, DTP tarafından dün düzenlenen Nevruz etkinliğinde gözaltına alınan 4 kişi tutuklandı.

Alınan bilgiye göre, dün ilçedeki etkinlikte güvenlik güçleri, ''terör örgütü lehine slogan atmak ve bu yönde pankart taşıdıkları'' gerekçesiyle İ.S., C.E., İ.E. ve M.S.'yi gözaltına aldı.

Zanlılar, emniyetteki ifadelerinin ardından mahkemeye sevkedildiler.

Bu kişilerin, ''terör örgütü lehine slogan atmak ve pankart taşımak'' suçlarından tutuklandıkları bildirildi.

HAKKARİ'DEKİ NEVRUZ GÖSTERİLERİNDE 12 KİŞİ YARALANDI

Hakkari'de Nevruzu bahane ederek, izinsiz gösteri yapan grupların eylemleri devam ediyor.Hakkari'de Altay ve Bulvar Caddeleri üzerinde izinsiz gösteri yapan ve polisin müdahalesiyle dağılan göstericiler, ara sokaklarda ve mahallelerde ateş yakarak barikat kurdu.Panzer ve zırhlı araçlarla dağıtılan göstericiler, başka noktalarda toplanarak eylemlerini sürdürüyor. Birçok iş yerinin camını kıran göstericilerden, ilk belirlemelere göre 17'si gözaltına alındı. Olaylar sırasında 12 kişinin de yaralandığı bildirildi.

AJANSLAR