kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Kapı 10 Nisan'a kadar açılmış olacak"

STELYO BERBERAKİS
STELYO BERBERAKİS
İLİŞKİLİ HABERLER
"Kapı 10 Nisan'a kadar açılmış olacak"
Kıbrıs sorunun çözümü konusunda dün yeni bir ümit doğdu. Geçen ay iktidar koltuğuna oturan Hristofyas, seçim kampanyalarında verdiği sözünü tuttu ve ilk iş KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile görüştü. İki lider Lefkoşa'nın alışveriş merkezlerini ikiye ayıran Türklere göre Lokmacı; Rumlara göre Ledra Kapısı'nın iki toplumun geçişlerine açılmasına karar verdiler. Söz konusu kapının 5 ila 10 Nisan tarihlerine kadar açılması bekleniyor.

İLK KEZ BİRLİKTE AÇIKLAMA
İki liderin mutabık kaldığı en önemli ve özlü konu Kıbrıs sorununun tez zamanda çözümü için "var güçleriyle çalışacakları" doğrultusunda birbirlerine verdikleri sözler oldu. Talat da Hristofyas da görüşmelerinden sonra birlikte gazetecilerin sorularını yanıtladı. Oysa bugüne kadar Türk ve Rum eski liderleri arasında yapılan görüşmelerden sonra el sıkışmaktan öteye herhangi bir açıklama yapılmıyordu.

BM, ABD VE AB MEMNUN
BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Möller "Liderler bugün olumlu ve samimi bir atmosferde buluşarak büyük ölçüde yakınlaşma kaydetti" dedi. Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı olumlu görüşme haberlerini memnuniyetle karşıladığını ve Ledra sokağın yeniden açılması yönünde liderlerin anlaşmaya varmasını kutladıklarını bildirdi. AB Dönem Başkanı Slovenya Dışişleri Bakanı Dimitrij Ruppel de kararını "Onyıllardır bölünmüş durumdaki adada yeniden birleşme umutlarını canlandırdığını" ifade etti.