kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Şirket battı, reyting kaldı!

CDS (Credit Default Swap) deyip geçmeyin!..
Finans sektörünün terminolojisine göre, "CDS araçları kredi riskini bir partiden diğerine geçiren finansal kontrat." Açıkçası şirketlerin ve ülkelerin iflas ihtimaline karşı bir tür sigorta!
Şirketlerin ve ülkelerin risk primlerinin ölçülmesinde kullanılıyor. Dolayısıyla küresel çalkantının tam ortasında finansal piyasalar için CDS en önemli göstergelerden biri oluyor.
Ancak gelin görün ki ortada ciddi bir sorun var...
Sorun reyting şirketlerinde!
Niye mi?
Çünkü son dönemde finansal şirketler büyük risk altında. Şirketler, faiz silahına sarıldı! Aradaki faiz farkı açıldıkça açıldı. O yüzden faiz farkları çok fazla genişlediği için reytingler tartışmalı hale geldi. Artık aynı reytinge sahip birçok kurumun faizleri arasında dağlar kadar fark var.
Örnek verelim:
Traxx Crossover Endeksi. Bu endeks Türkiye benzeri reytinge sahip 50 en iyi şirketin kredi riskini ölçüyor. Endekste Türkiye'nin kredi notu BB. Türkiye, "spekülatif ülke." Hafta başı batan Bear Stearns'ın kredi notu BBB. Bear Stearns battı. Ama hala "Yatırım yapılabilir şirket" statüsünde. Olacak iş mi?
Görünen köy kılavuz istemez.
Bu tablo 'Reyting şirketlerinin işinin bittiğini gösteriyor!' Şirket batıyor, notu aynen kalıyor. Türkiye ise hala not artırımı için kuyrukta bekliyor. Olmaz. Reyting şirketleri bir an önce kendine gelmeli. Haddini bilmeli!
Doğu ile batı ülkesi ve şirketi farkı bu kadar acımasız olmamalı!