kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Doğum şekli bir ayrıntı. Önemli olan bebeğinizin sağlığı.

Normal doğum mu, sezaryen mi?

İlknur Akman
Son yıllarda normal doğum yapan neredeyse kalmadı. Oysa sezaryenin de kendine göre riskleri var. Uzmanlar hem anne hem de çocuk için normal doğumu tavsiye ediyor. İşte aklınıza takılanlar ve cevapları..
İLİŞKİLİ HABERLER
Normal doğum mu, sezaryen mi?
Unutmayın, sezaryen sonuçta bir ameliyat. Bu ameliyatta; kan kaybı, enfeksiyon riski, damarlarda kan pıhtısı veya amnio sıvısının oluşturacağı tıkanıklıklar gibi tehlike yaratacak komplikasyonlar daha sık görülüyor. Sezaryenin sadece riskli durumlarda tercih edilmesi gerektiğini belirten doktorlar, normal doğumun yapılamayacağı durumları şöyle sıralıyor:
* Bebeğin ters geliyor olması
* Bebeğin anne karnında yan duruşu
* Plasentanın önde oluşu ya da plasentanın erken ayrılması
* Kordonun bebeğin başının önünde olması
* Bebeğin suyunun ileri derecede azalması
* İkiz veya üçüz gebeliklerde ilk bebeğin poposunun önde olması
* Annenin leğen kemiğinin dar olması
* Annenin bel fıtığı, kalp hastalığı, yüksek tansiyon gibi ıkınmasını mahsurlu kılacak hastalıklara sahip olması
* Annede genital bölgede herpes (uçuk) ve HPV gibi virütik enfeksiyon durumunun bulunması

Olumsuz etkileri neler?
Sezaryenle doğan bebeklerde ilk günlerde soluk alıp vermede sorun yaşanabileceği belirtiliyor. Çünkü anne karnındayken amniyotik sıvı, bebeğin hava yollarına giriyor. Normal doğum sırasında vajinadan geçerken bebek bu sıvıyı atıyor. Ancak sezaryende bebeğin bu şansı yok. Bu nedenle doğum sonrası bebekte sık soluk alıp verme ve bazen geçici de olsa yoğun bakım takibi gerekebiliyor. Anne sezaryen sonrası ağrı nedeniyle bebeğini yeterince besleyemiyor. Bebek yeni doğan döneminde yeterince beslenemeyince bağırsak hareketleri yeterli olmuyor ve tüm yeni doğan bebeklerde görülen sarılık daha sık görülüyor.

Normal doğumdan korkmayın
Bunu söylemesi kolay ama çekilecek sancı göz önüne alındığında, birçok anne adayı normal doğumdan korkuyor! Ama doğum hikâyelerinin abartıldığın, unutmayın. Üstelik o çok korktuğunuz ağrıya epidural analgezi, yani ağrısız doğum ile çözüm getirilmiş durumda. Batı ülkelerinde sadece zorunlu durumlarda sezaryen uygulanması, onun dışında her kadına normal doğum yaptırılmasının bir nedeni de epidural analgezinin daha sık kullanılması.

Normal doğumun avantajları
*
Bebek boşu boşuna anestezi almamış oluyor.
* Doğum esnasında bebek ciğerlerindeki sıvıyı akıtabiliyor.
* Anne bebeğini hemen emzirmeye başlıyor.
* Doğumun ardından 24 saat içinde hastaneden ayrılabiliyorsunuz.
* Annenin normal hayata dönmesi daha çabuk oluyor.
* Normal doğum yapan kadınlar daha kolay kilo veriyor.

Epidural ile ağrısız doğum
Epidural analgezi, sinirlerin omurilikten çıktığı yere lokal anesteziyle bir kateter takılıp, ağrı kesici ilaç verilmesi anlamına geliyor. Doğumun başında bel bölgesine bu kateter yerleştiriliyor ama ilaç verilmesi için rahim ağzının 4 cm. kadar açılması bekleniyor. Bu yöntemle kimi hastalar doğum anında ıkınma hissi duymasalar da doktorunuz ağrıları monitörden gözleyerek ne zaman ıkınması gerektiğini anneye söylüyor.

* Epidural bebeğe zararlı mı?
Kullanılan anestezi maddesinin dozu çok düşük olduğundan, bu anestezik maddenin bir kısmı plasentadan geçse de bebek üzerinde bir etki yaratmıyor.

* Bebeğimi emzirilebilir miyim?
Aynı şekilde kullanılan anestezi ilaçlarının dozu çok düşük olduğundan, bu ilaçların anne sütüne geçen kısmı bebeği etkilemeyecek kadar az.

* Felç olma riski var mı?
Kullanılan bu tür ilaçların bu tarz bir komplikasyon yaratma ihtimali sıfıra yakın.

* Epidural anestezi doğum süresini uzatır mı?
Bu tartışmalı bir konu olmasına rağmen genel kanı epidural anestezinin doğum süresini 1-2 saat uzattığı yönünde.

* Ağrılı bir işlem mi?
İşlem öncesinde lokal anestezi yapıldığından iğnenin ağrısını hissetmiyorsunuz. 10-15 dakika sonrasında da etkisi görülmeye başlıyor.