kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
HINCAL ULUÇ
Hıncal'ın Yeri

Arkadaş uğruna ölmek ya da yaşamak!..

Begüm E. K. / Kitap.
"Uçurtma Avcısı" naif bir dostluk romanı..
Emir Afganistan'da güçlü bir Bey'in oğludur. Can dostu, süt kardeşi Hasan ise hizmetkâr Ali'nin oğludur ve ülkede pek sevilmeyen Hazara etnik kökenindendir.
Emir'le Hasan birlikte vakit geçirmekten, Kabil'in geleneksel uçurtma yarışlarına katılmaktan büyük keyif alırlar. Hasan, bu yarışlarda düşüşe geçen uçurtmayı yakalamayı başaran en iyi "Uçurtma avcısı"dır..
Romanın kilit noktası; Emir'in, Hasan'ın çocuk yaşta yaşadığı talihsiz bir olayda orda olmasına rağmen arkadaşına yardım edememesi, bir nevi ihaneti olarak çıkar karşımıza.
Rus işgali yüzünden Afganistan'ı terk ederek Amerika'ya giden Emir'le babası kendilerine yeni bir hayat kurarlar ve ülkelerindeki değişimden uzakta kalırlar. Ta ki aile dostları Rahim Han'ın, Emir'i Afganistan'a çağıran mektubu gelene kadar.
Emir hayatında belki de ilk defa cesur davranıp; kaçtığı anılarla yüzleşme yolunu seçer ve bu yolculuk hayatın gerçeklerini öğrenmesini sağlar. Romanda; derin bir kültüre sahip bu toprakların yok edilişine vurgu yapılırken; Afganistan'daki işgale ve rejim değişikliğine de sıkça yer veriliyor. İki dostun sadakatinin, Emir'in iç hesaplaşmasının anlatıldığı bölümlerdeki akıcı üslup, karakterlerin çiziminde kullanılan içten dil kitaba hoş bir tempo ve duygusal bir boyut katıyor.
Khaled Hosseini'nin ilk romanı Uçurtma Avcısı dünyada büyük ilgi görerek uluslararası çoksatar listesine girmiş. Ülkemizde Everest Yayınları'ndan çıkan kitabın çevirisi Püren Özgören'in.
Uçurtma Avcısı filme de çekilmiş, yakında izleriz. Merakla okuduğum romandaki ayrıntıları, Emir'le Hasan'ı, Kabil'i, uçurtma yarışlarını bir yönetmenin yorumundan izlemek fikri beni şimdiden heyecanlandırıyor.
"begumerdemli@hotmail.com"