kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çocukları korkulardan kurtarmanın formülleri

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
* Çocuğunuzu korktuğu şeyleri size anlatması için teşvik edin. Bunun için resimlerden yararlanabilir. Korkularını çizmesine, sonra da anlatmasına yardımcı olun.

* Çocuklarınızın duygularını kabul ettikten ve sizinle paylaşmasına olanak verdikten sonra en önemli adım, onu anladığınızı belirtmektir. Ona duygularını geri yansıtabilirsiniz. Mesela, "Sen karanlıktan korkuyorsun" diyebilirsiniz.

* Ona hep güven vermelisiniz. "Ben ve baban hep senin yanında olacağız ve sana destek vereceğiz" demelisiniz.

* Çocuğunuza korkularıyla mücadele etmesinin en iyi yolunun; korkulardan kaçmak yerine, onlarla mücadele etmek olduğunu anlatabilirsiniz.

* Korktuğu şeyler hakkında onu bilgilendirin.

* Çocuğunuza korkmasının doğal olduğunu ve geçeceğini anlatın. Bunun için kendinizden ve başkalarından örnekler verin. Ona, "Bu korkuyu hisseden yalnız sen değilsin. Birçok çocuk senin yaşında korkar ve zamanla bu geçer" diyebilirsiniz.

* Korkunun belirtilerini ve bunların doğal olduğunu onunla konuşabilirsiniz. Korku çoğu zaman fiziksel reaksiyonlarla birlikte olur. Ona korktuğunda kalbinin hızlı hızlı çarpabileceğini, bacaklarının titreyebileceğini ve terleyebileceğini anlatın.

* Ona iyi gelebilecek tavsiyelerde bulunun. Korktuğu zaman derin nefes almasını ve sevdiği masal kahramanlarını düşünmesini öğütleyin.

* Çocuğunuzun korkularıyla baş ederken gösterdiği gayreti ödüllendirin. Bunun için haftalık bir tablo hazırlayın. Korkmadığı zaman, tabloya bir çıkartma yapıştırın. Sonra da ona, puanına göre bir ödül verin.

* Çocuğunuzun korkarak ilgi çekmeyi alışkanlık haline getirmemesi için, onunla korkuları yerleşmeden önce ilgilenin.

* Onun korkularıyla alay edip, onları bastırmasına neden olmayın.

* Eğer çocuğunuz karanlıktan korkuyorsa, odasına hafif bir ışık koyarak kendisini güvende hissetmesini sağlayın.