kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ressam Cabadan, içinde bulunduğu yaşam karmaşasında tanıklık ettiği ortak detayları, ilk kişisel sergisiyle izleyiciye aktarmaya çalışıyor.

Çürük hayatın olgun resimleri

Evrim ALTUĞ
25.01.2008
Sergisine, çocuklarda görülen erken yaşlanma rahatsızlığı olan 'Progeria' ismini veren Gökçen Cabadan, genç yaşına rağmen hayatın tutarsızlığını çözüp, resimlerine aktarmış..
Yaşamını ve eğitimini Belçika'da sürdüren 27 yaşındaki ressam Gökçen Cabadan, 12 farklı yapıtını bağımsız olarak bir araya getiren ilk kişisel sergisi 'Progeria' ile Beyoğlu Mısır Apartımanı'ndaki Galerist'te sanatseverlerin karşısına çıktı. Progeria, çocuklarda görülen erken yaşlanma rahatsızlığına verilen tıbbi bir isim. 23 Şubat'a kadar görülebilecek sergisiyle Cabadan, genellikle dergi, televizyon veya kitaplarda bulduğu imajlardan resimlerine doğru hareket ediyor. Görenlerin 'kitsch' (yoz veya ucuzlatılmış) diyebileceği çiçek resimleri veya çocuk, ergen insan portreleri, Cabadan'ın ele aldığı konular arasında. Genç sanatçı, resimlerinin 'açık bir dil'i olduğunu söylerken, izleyiciyi bir bakıma, şüphe içine düşürüyor. Kullandığı resim dilini her daim açıkta bırakmasının nedenini şöyle anlatıyor: "Eğer resim içinde çok net bir şeyler söylersem, izleyici üzerinde bir güç oluşturmuş da olurum. Ama ben güce tutkuyla bağlanmayı sevmiyorum." Gökçen Cabadan'ın yapıtları, insanların birçok şeyi bir arada, tek bir an içinde özgürce düşünebileceği, dalgın ve bağımsız kompozisyonlardan oluşuyor. Gerek içerik, gerekse teknik yönünden sürprizlere gebe bu görünümler, ressam tarafından da mütevazı bir şekilde "Dilin kendisinin faşist bir şey olduğunu düşünürüm hep. Bu yüzden de izleyiciyi şüphe içinde bırakma taraftarı oldum," görüşüyle açıklanıyor. Yaşamın tutarsızlığını 27 yaşında idrak eden Gökçen Cabadan, içinde yer aldığı yaşam karmaşasında sadece insanların görebileceği ortak detayların yer aldığına ve bunları paylaşabileceğine, resimleriyle buna aracılık edebileceğine inanıyor. Bu durum da onun resimlerini, çürük hayata dair olgun kompozisyonlara dönüştürüyor. Ve bu da, ironik biçimde, hayatın tutarsızlığına dair tutarlı yapıtların ortaya çıkmasına vesile oluyor.
Tel: (0212) 244 8230
Haberin fotoğrafları