kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Venedik kriteri

Ergun AKSOY - ANKARA
AKP, Bahçeli'nin "Partiler kapatılmasın, kişilere ceza verilsin" önerisine "Venedik Kriterleri" ile karşılık verecek. Bu model şiddete, ırkçılığa bulaşan partilerin yasaklanmasını öngörüyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Venedik kriteri
O kriterler
1- Siyasi partilerin kapatılabilmesi için, Anayasa'da belirtilen hak ve özgürlüklerin, devletin yapısı, bekası ve düzeninin ihlali için şiddete başvurmaları gerekir.

2- Siyasi partilerin açıkça şiddeti kullandıkları ve demokratik sistem için tehlikeli oldukları ispat edilmelidir.

3- Ayrıca, ırkçılık ve yabancı düşmanlığı şiddet eylemleri ile bir tutulmaktadır. Siyasi partilerin kapatılabilmesini sağlayan eylemle bağlantı kurulması şarttır.

AK Partinin hukukçu kurmayları kapatma davasının önüne geçmek için anayasayı değiştirme çalışmalarını sürdürüyor. AK Parti, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Partiler kapatılmasın kişiler cezalandırılsın" önerisine 'Venedik Modeli' ile karşılık verecek. 'Venedik Kriterleri" Avusturya'da aşırı milliyetçi parti lideri Jörg Haider'in yasaklanmasına dayanak oluşturmuştu. Çalışmları sürdüren Grup başkanvekilleri Sadullah Ergin, Bekir Bozdağ, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in bu hafta içinde MHP ile biraya gelmeleri bekleniyor. Hukukçu kurmaylar, anayasanın 68 ve 69. maddelerini tartışmaya açacak.

KUZU'DAN HAİDER ÖRNEĞİ
Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, siyasi partilerle ilgili AB kriterlerine atıfta bulunarak, şunları söyledi: "Avrupa Birliği'n'de Venedik Kriterleri var. Bu kriterlerin ilk yaptırımı da Avusturya'da uygulandı. Aşırı milliyetçi Haider, iktidar olmasına karşın bu kriterler uyarınca yasaklanmıştır. Bu kriter şiddete, ırkçılığa bulaşan şiddeti ve ırklığı öven partilerin yasaklanmasını içeriyor. Ancak bu kriterlerde de kapatma son çare olarak öngörülüyor." Burhan Kuzu, MHP'nin önerisinin henüz düşünce bazında olduğunu, ortada yazılı bir metin bulunmadığını vurgulayarak, "Burada kişilerin yasaklanmasını mı istiyorlar yoksa yargılamasını mı? Bunu onlarla konuşmamız gerekir. Önce anayasa değişikliği yapılması lazım. Ardından bu değişikliği Siyasi Partiler Yasası'na uygulamak gerekli" dedi. Kuzu, olası bir anayasa değişikliğinde referandum olasılığının bulunduğuna işaret ederek, "Meclis'e gelecek anayasa değişikliklerinin 367 oyu bulamaması durumunda otomatikman referandum seçeneğinin gündeme gelir. 367 bulunursa değişiklik Köşk'e gidecek. Bu süreçten sonra da referanduma götürülüp götürülmemesi Köşk'ün takdiridir" görüşünü dile getirdi.