kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Yabancı geldi vade uzadı!

Bu yazıyı yazmama salı akşamı sohbet ettiğim Medicana Sağlık Hizmetleri'nin Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hüseyin Bozkurt neden oldu.
Bozkurt, girişimci.
Üç hastane sahibi. Beş yeni hastanesi daha devreye giriyor. Hastane yatırımlarının toplam tutarı 350 milyon doları bulmuş. Yurtdışına açılmak, Bulgaristan, Romanya, Rusya ve Ortadoğu ülkelerinde yatırım yapmak istiyor.
Görüşmeleri sürüyor.
Yatırımcı olarak ucuz kaynak arayışında.
2011'de Medicana'yı halka açmayı planlıyor. O yüzden dünya borsalarını takip ediyor, dünya borsaları da Bozkurt'u izliyor. Londra ve Hong Kong Borsası, "Lütfen, şirketinizi bizim borsamızda halka açın," diye çoktan teklif getirmiş.
Düşünüyor.
Nereden nereye?
Türk bankaları ve yatırım şirketleri gerçekten sınıf atladı.
Kimse alınmasın.
Türk bankaları tıpkı haydut (hedge) fonlar gibiydi. Bono alıp bono satar, açık pozisyona yatar, rantiye olmanın sefasını sürerdi. 2001 krizi hepimizi gerçeklerle yüzleştirdi. Bozkurt, Türk bankaları çok iyi derken bir örnek verdi.
Dedi ki, "Biz, 90 milyon dolarlık yeni bir yatırım yapıyoruz. Kredinin dörtte birini yurtdışından bulduk. Gerisini yurtiçi bankalardan sağladık. Türk bankalarıyla çalışmak çok cazip!"
Tamam da, 'Vade ve faiz' avantajı neydi? Bozkurt, "Bankalar iki yıl geri ödemesiz, 6 veya 7 yıl vadeli krediyi, euro libor +2 civarında veriyor. Kullandığımız kredi ünlü Hermes kredisinden bile cazip."